Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Geen categorie > Farmacologische acupunctuur

Farmacologische acupunctuur

acupunctuur en het inbrngen van actieve substanties in acupunctuurpuntenFarmacologische acupunctuur is een bijzondere vorm van acupunctuur, waarbij in bepaalde acupunctuurpunten farmacologisch actieve substanties, of geneesmiddelen, worden geïnjecteerd. Deze vorm van acupunctuur is dus voorbehouden aan artsen.

In een recent artikel over deze vorm van acupunctuur bleek bijvoorbeeld dat het inspuiten van een lage dosering van een ontstekingsremmende stof, een zogenaamd corticosteroid, over bepaalde blaaspunten op de rug, depressies en angsten deed afnemen.

Het pijnstillende middel lidocaine kan ook in bepaalde acupunctuurpunten worden gespoten, met goed resultaat. Er wordt dan een pijnstillend effect gezien op het traject dat door die meridiaan beïnvloed wordt. Zo kan een kleine hoeveelheid van dat middel, ingespoten aan de zijkant van de voet, pijn in de rug en schouders doen verminderen.

Farmacologische acupunctuur moet niet verward worden met neuraaltherapie. Bij neuraaltherapie wordt ook een kleine hoeveelheid pijnstillende stof ingespoten, echter niet in een acupunctuurpunt, maar in een zogenaamd stoorveld. (zie verder bij neuraaltherapie)

Beoordeling

Acupunctuur is veilig en effectief voor een groot aantal aandoeningen. Er is echter weinig onderzoek gedaan naar de specifieke werkzaamheid van bijzondere onderdelen van de acupunctuur, zoals de farmacoacupunctuur. De indruk bestaat dat de effectiviteit tenminste vergelijkbaar is met de effectiviteit van de klassieke Chinese acupunctuur. Vooral bij chronische pijnklachten is dit een zinvolle methode.

Sites

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.