Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Andere behandelwijzen > Biologisch > Neuraaltherapie

Neuraaltherapie

Neuraaltherapie is een therapie waarbij een oppervlakte anestheticum, een injecteerbare verdovingsvloeistof, in de huid gespoten wordt op een plek waar volgens de behandelaar een zogenaamd stoorveld bestaat. Dit kan bijvoorbeeld een litteken zijn.

Neuraaltherapie: het begin

Neuraaltherapie is verwant met farmacologische acupunctuur, waarbij bepaalde geneesmiddelen op acupunctuurpunten ingespoten worden. De neuraaltherapie werd in 1925 ontwikkeld door twee broers, Ferdinand en Walter Huneke. Deze broers waren beiden arts in Duitsland. In eerste instantie werd een vrouw met migraine behandeld met een procaïne injectie procaïne is een middel dat bij injectie in de huid de injectieplaats verdooft). Zij merkten daarna, dat veel ziekten en klachten te behandelen waren door injecties op de plek, waar de problemen zich voordeden en noemden dit de “segmenttherapie”.

In 1940 ontdekten zij, dat een injectie ver van de pijnlijke plaats verwijderd ook verbetering gaf. Bij de eerste patiënte met een “frozen shoulder” syndroom injecteerden zij procaïne in een oud litteken in haar been. Zij was op slag genezen. Dit noemen zij het seconden-fenomeen en de behandeling wordt stoorveldtherapiegenoemd.  Wat een stoorveld nu precies is, blijft wat wazig.

Stoorvelden 

De stoorveld behandeling is echter een deel van de 3-stappen die de neuraaltherapeut zet. De neuraaltherapie bestaat namelijk uit drie aspecten, de:

 • locale behandeling
 • segmentale behandeling
 • stoorveld behandeling

Bij de locale therapie wordt een verdovend middel, een zogenaamd anaestheticum, in een pijnlijke structuur of in de naaste mgeving gespoten. Dit wordt het ‘kwaddelen’ of intracutaan injecteren genoemd. Als het effect langer aanhoudt dan de verdovingstijd van het gebruikte middel, is er sprake van een therapeutisch effect.

neuraal therapieAls het therapeutische effect uitblijft, wordt er vervolgens gekeken naar storingen in het betrokken segment, littekens of aandoeningen van wervels en spieren. Een segment is het gedeelte van de huid, spieren en organen waar een zenuwtak uit het ruggemerg zijn verbinding mee heeft. Een injectie in een segment kan een positief effect hebben op de functie van bijvoorbeeld een orgaan of een deel van het bewegingsapparaat.

Als de behandeling nog niet geholpen heeft, dan zoekt de therapeut naar het klassieke neuraaltherapeutisch fenomeen, het ‘stoorveld’. Dit wordt binnen de neuraaltherapie gedefinieerd als een chronisch geprikkeld gebied, ergens in het lichaam, dat signalen afgeeft onder de pijndrempel. Meestal gaat men ervanuit dat dat een chronische ontsteking is, die zich met symptomen manifesteert. Dit laaste deel van de neuraaltherapie is het lastigst te begrijpen en er bestaat niet veel evidentie dat deze stap zinvol is.

Verwantschap met acupunctuur en triggerpunt behandeling 

De neuraaltherapie brengt dus op punten onder de huid een anestheticum in. Daarmee is het verwant aan de farmacologische acupunctuur en de trigger point behandeling. We citeren een Amerikaanse bron hierover:

Although an estimated 35% of all West German physicians use Neural Therapy to some extent and in the rest of the Western World it has become one of the most widely used modalities in the treatment of chronic pain, most physicians in the United States are unfamiliar with Neural Therapy.

Here in the United States, "trigger point injections" are commonly used for pain based on the work of Janet Travell, M.D. It is not widely known but Dr. Travell learned about trigger points while studying in Germany and then returned home to write the reference book widely used in the United States on Trigger Point injections.

However, Trigger Point injections are just one type of Neural Therapy. Neural Therapy is also often very effective for other medical illnesses such as allergies, chronic bowel problems, kidney disease, prostate and female problems, infertility, tinnitus (ringing in the ears), and many other conditions. 

Beoordeling

Stichting IOCOB kan neuraaltherapie vooralsnog niet makkelijk beoordelen. Er is helaas niet veel literatuur over de waarde en de veiligheid van neuraaltherapie beschikbaar. Er is wel een lange, vooral Duitse traditie waarbij neuraaltherapie ingezet wordt.

Artsen die met neuraaltherapie werken zijn in het algemeen enthousiast over deze methode. Deze methode dient nooit door niet-artsen toegepast te worden.

Er zijn geen ziektes waarbij specifieke informatie beschikbaar is over de werking van neuraaltherapie. Omdat er een lange traditie bestaat, en de neuraaltherapie vooralsnog verwantschap vertoont met de zogenaamde farmaco-acupunctuur en de bewezen triggerpoint behandeling een oranje stoplicht. Mochten er studies bestaan over de werkzaamheid en de veiligheid van neuraaltherapie bij omschreven aandoeningen, dan verneemt IOCOB dat graag.

Sites

Literatuur

 • Barop H. Neuraltherapie nach Huneke aus der Sicht der Relaationspathologie Rickers , 1994
 • Bergsmann O. Bergsmann, R. Projectionssymptome. 2 A Facultas Wien, 1992
 • Buddecke, E. Grundriss der Biochemie.De Gruyter, Berlin, 1974
 • Dosch,P. Lehrbuch der Neuraltherapie nach Huneke 14 A, Heidelberg 1994
 • Fischer, L. Neuraltherapie nach Huneke, Stuttgart 1998
 • Garvey T A ,MarksM R. Wiesel S W, 1989, A prospective randomised, double-blind evaluation of trigger-point injection therapy for low back pain. Spine 14:962-964
 • Hahn-Godeffroy,J.D. Procain in der Neuraltherapie nach Huneke.Der Allgemeinarzt 15 (1993)
 • Macdonald,AJR, c.s. Superficial acupuncture in the relief of low back pain: a placebo- controlled randomised trial. Annals of the Royal Coll ege of Surgeons of England 1983;65:44-46
 • Pischinger, A. Das System der Grundregulation. 8.A.Haug, Heidelberg, 1987
 • Popp, F.A. Neue Horizonte in der Medizin. 2.A.Haug, Heidelberg,1987

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.