Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Geen categorie > Wetenschappelijke achtergronden van de acupunctuur

Wetenschappelijke achtergronden van de acupunctuur

wetenschap en acupunctuur, JMKHTopziekenhuizen in de USA, zoals het Memorial Sloans-Kettering hospital in New York, zetten acupunctuur in bij de behandeling van xerostomie ten gevolge van cytostatica en bij postoperatieve pijnen. In het meest vooraanstaande leerboek van de anesthesiologie wordt acupunctuur aanbevolen als behandeling van misselijkheid en braken.

 

De veiligheid en werkzaamheid van veel Chinese kruiden is nog niet geheel duidelijk, meer onderzoek is nodig!Er is in de laatste 20 jaar veel onderzoek gedaan naar de veiligheid en de effectiviteit van de acupunctuur. Er is overeenstemming tussen diverse onafhankelijke onderzoeken, in toonaangevende tijdschriften gepubliceerd, dat acupunctuur in de handen van een therapeut die goed geschoold is, veilig is. De bijwerkingen die optreden zijn vrijwel altijd van voorbijgaande aard en niet ernstig.

De laatste jaren zijn er vele tientallen meta-analyses en systematische overzichten m.b.t. de acupunctuur gepubliceerd. Uitsluitend de traditionele Chinese lichaamsacupunctuur is onderzocht. Andere veelbelovende vormen zoals de Japanse acupunctuur, de Koreaanse handacupunctuur, ooracupunctuur, schedelhuidacupunctuur, etc zijn in deze studies niet onderzocht.

Meta-analyses

De volgende indicaties zijn in meta-analyses beschreven: chronische pijn, lage rugpijn, nekpijn, migraine, reumatische aandoeningen, tenniselleboog, pijnsyndromen ten gevolge van een hernia, tand- en kiespijn, astma, menstruatiestoornissen, revalidatie volgend op een herseninfarct, diverse verslavingen, misselijkheid en braken, duizeligheid en overgewicht. Er zijn in de literatuur globaal zo’n 30 meta-analyses en systematische overzichten verschenen. Als we al deze analyses nader bestuderen, blijkt het volgende:

Vrijwel alle auteurs zijn het eens dat acupunctuur werkzaam is bij misselijkheid en braken ten gevolge van chemotherapie en na een operatie en bij dentale pijn. De meeste auteurs menen dat acupunctuur effectief of veelbelovend is voor hoofdpijnen, kiespijnen, menstruatiepijn, tenniselleboog, fibromyalgie en spier- en gewrichtspijnen. Voor de indicaties chronische lage rugpijn en voor de indicaties revalidatie volgend op een beroerte, astma en verslavingen menen de meeste auteurs dat er positieve signalen zijn, maar dat het nog onmogelijk is een goede interpretatie van de studieresultaten te geven. Dit is veelal het gevolg van de uiteenlopende kwaliteit van de studies. En er bestaat consensus bij bijna alle auteurs dat de resultaten bij oorsuizen, afvallen en nicotineverslaving of niet interpreteerbaar zijn, of dat Chinese acupunctuur hier niet effectief is.

Bij alle deze meta-analyses moet wel een aantekening gemaakt worden. De directeur van het Engelse Cochrane centrum, gespecialiseerd in het uitvoeren van meta-analyses, merkte in 1998 op, dat de wetenschappers die meta-analyses maakten van studies op het gebied van complementaire geneeskunde veel kritischer met de gegevens uit onderzoek omgingen dan de collega’s die reguliere trials beoordeelden.

Kosteneffectiviteit

Er zijn de laatste jaren ook diverse artikelen gepubliceerd, waaruit blijkt dat het goedkoper is om patiënten te behandelen met acupunctuur in vergelijking met de normale zorg. Dit zogenaamde kosteneffectiviteitsonderzoek geeft eigenlijk een veel beter beeld van de waarde van een nieuwe interventie voor de maatschappij dan de gekunstelde klinische onderzoeken. Dit is erg belangrijk voor de ziektekostenverzekeraars.

Update 15-7-06

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.