Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Geen categorie > Electro acupunctuur

Electro acupunctuur

electroacupunctuur.jpgElectroacupunctuur is een boeiende toevoeging aan de andere vormen van acupunctuur. Dit door stroom op de naalden te zetten, de zigenaamde electriciteit op de naald. Het heeft niets te maken met de Vollse electroacupunctuur, dat is een vorm van complexe homeopathie. Terwijl electroacupunctuur van bewezen nut is, is Vollse electroacupunctuur onwerkzaam.

Op de naalden wordt een kleine stroom gezet, waardoor de therapeutische effecten soms groter worden. Vooral bij pijnbehandeling is de elctroacupunctuur een mooie aanwinst. Deze vorm van acupunctuur wordt vaak ingezet bij moeilijk te behandelen pijnsyndromen en ook bij de behandeling van verlammingen volgend op een beroerte.

De behandeling bestaat uit een half uur tot drie kwartier, waarna het effect direct gemerkt moet worden. Voor de directe pijnstilling wordt een stroom met 100 Hertz gebruikt. Na de stimulatie met deze frequentie echter, komt de pijn vaak weer opzetten. Bij het gebruik van 2 Hertz ontstaat er een pijnstilling die langduriger stand houdt, vaak echter treedt dan niet direct de pijnstilling op. Daarom is de combinatie van 100 Herz en 2 Herz de optimale behandeling van pijnklachten.

Academische anesthesisten gebruiken deze methode soms ook, maar spreken dan van subcutane electrostimulatie.

Prof.dr. Han heeft veel onderzoek gedaan naar de effecten van het afwisselend aanbieden van beide frequenties. Deze techniek heeft het effect dat er direct pijnstilling ontstaat en dat deze pijnstilling ook langer blijft.

Electroacupunctuur is van bijzondere waarde bij de behandeling van chronische pijnsyndromen.

Beoordeling

Acupunctuur is veilig en effectief voor een groot aantal aandoeningen. Er is echter minder onderzoek gedaan naar de specifieke werkzaamheid van bijzondere onderdelen van de acupunctuur, zoals de electroacupunctuur. De indruk bestaat dat de effectiviteit tenminste vergelijkbaar is met de effectiviteit van de klassieke Chinese acupunctuur. En  vermoedelijk is deze variant zelfs werkzamer.

Literatuur

1. Weiner DK, Rudy TE, Glick RM, et al. Efficacy of percutaneous electrical nerve stimulation for the treatment of chronic low back pain in older adults. Journal of the American Geriatrics Society 2003;51:599-608.
2. Ghoname EA, Craig WF, White PF, et al. Percutaneous electrical nerve stimulation for low back pain. A randomized, crossover study. Journal of the American Medical Association March 3, 1999;281(9):818-823.

 

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.