Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Geen categorie > Veiligheid van acupunctuur

Veiligheid van acupunctuur

Acupunctuur bedrijven en de anatomie niet kennen, kan nare bijwerkingen veroorzaken. Zo zijn er door acupuncturisten in het verleden die niet goed geschoold waren in de anatomie diverse ernstige bijwerkingen veroorzaakt. Pneumothorax (klaplongen) zijn daarvan het bekendste voorbeeld. Een arts-acupuncturist die zijn anatomie beheerst, en dat hoort zo bij elke arts, kan dit soort fouten niet maken.

In Chinees zeewier zouden interessante stoffen kunnen zitten...Er zijn onderzoeken gepubliceerd die de veiligheid van de acupunctuur bewijzen. Zo zijn er recent vier grote studies gedaan in Japan, Zweden en Engeland waarbij er geen ernstige bijwerkingen zijn gevonden in meer dan 14,000 behandelingen door acupuncturisten. Als voorbeeld bespreken we een studie die in British Medical Journal (BMJ) gepubliceerd werd. In totaal namen er 574 acupuncturisten aan deel. De gemiddelde leeftijd van de deelnemers was 49 jaar, waarvan 65% vrouwen waren. 62% van alle deelnemende acupuncturisten voerden al meer dan vijf jaar een praktijk in de acupunctuur. Er werden in totaal 34407 behandelingen geregistreerd. Er werden geen ernstige bijwerkingen gemeld, bijwerkingen die gedefinieerd werden als opname in het ziekenhuis of sterfte.

Er werden in totaal bij 15% milde voorbijgaande reacties beschreven, die optraden bij 5136 van de 34.407 behandelingen. Zo werden er lokale huidreacties beschreven op de plaats van de naald, in de vorm van kleine bloeduitstortingen in 587(1.7%), pijn in 422(1.2%) en bloedingen in 126(0.4%) van de gevallen. Een klein deel van de patiënten gaf aan dat de symptomen waarvoor ze de acupuncturist bezochten verergerden (bij 966 (2.8%) behandelingen), waarvan dan vervolgens bij 86% (830) de symptomen na korte tijd verbeterde. De meest beschreven milde en voorbijgaande ‘bijwerking’ was een gevoel van ontspanning bij 4098 (11.9%) patiënten en een gevoel van toegenomen energie in 2267(6.6%). Deze bijwerking zou beter gezien kunnen worden als een positief effect. Dit laat de striktheid van het opgezette onderzoek zien.

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.