Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Geen categorie > Grote studie toont aan: acupunctuur werkt bij knieartrose

Grote studie toont aan: acupunctuur werkt bij knieartrose

In een van de grootste studies die tot nu toe gedaan zijn, is aangetoond dat acupunctuur zinvol is bij de behandeling van pijn bij knieartrose. In een studie met duizenden patienten, door de Duitse ziekenfondsen betaald, bleek dat 15 acupunctuurbehandelingen, gegeven in 3 maanden tijds, na 3 maanden en na 6 maanden een significant beter effect scoorden op pijn, functiebeperkingen en kwaliteit van leven, dan de controle behandeling.

De studie werd verricht door Claudia M. Witt en collega’s van het academische ziekenhuis in Berlijn en artsen van de ziektekostenverzekeraars.[1] De sponsors van deze studie waren toonaangevende Duitse organizaties die allen baat hebben bij een betere en goedkopere behandeling van chronische pijnklachten. Het waren achtereenvolgens:

 • Techniker Krankenkasse
 • Betriebskrankenkasse (BKK) Aktiv
 • Bosch BKK
 • DaimlerChrysler BKK
 • Bertelsmann BKK
 • BKK BMW
 • Siemens-Betriebskrankenkasse
 • BKK Deutsche Bank
 • BKK Hoechst
 • HypoVereinsbank BKK
 • Ford BKK
 • Betriebskrankenkasse der Allianz Gesellschaften
 • Vereins- und Westbank BKK
 • Handelskrankenkasse
 • Innungskrankenkasse Hamburg

Het is boeiend om te zien dat in Duitsland de ziektekostenverzekeraars dit soort studies mede financieren, en tevens is nu op een heel grootschalige wijze duidelijk geworden dat acupunctuur zinvol is bij de behandeling van osteoartrose van de knie.

In de studie werden ongeveer 700 patienten gerandomiseerd tussen placebo of acupunctuur, en een groep van duizenden patienten werd parallel aan het onderzoek ook vervolgt, ook deze patienten kregen allen acupunctuur. De significante verbetering op alle relevante parameters was in de gecontroleerde studieopzet vergelijkbaar met de verbetering in de groep van de duizenden patienten die mee vervolgd werden.

Voor de geinteresseerde lezer citeren we het engelse abstract:

Methods

In a randomized, controlled trial, patients with chronic pain due to OA of the knee or hip were randomly allocated to undergo up to 15 sessions of acupuncture in a 3-month period or to a control group receiving no acupuncture. Another group of patients who did not consent to randomization underwent acupuncture treatment. All patients were allowed to receive usual medical care in addition to the study treatment. Clinical OA severity (Western Ontario and McMaster Universities Osteoarthritis Index [WOMAC]) and health-related quality of life (Short Form 36) were assessed at baseline and after 3 months and 6 months.

Results
Of 3,633 patients (mean ± SD age 61.8 ± 10.8 years; 61% female), 357 were randomized to the acupuncture group and 355 to the control group, and 2,921 were included in the nonrandomized acupuncture group. At 3 months, the WOMAC had improved by a mean ± SEM of 17.6 ± 1.0 in the acupuncture group and 0.9 ± 1.0 in the control group (3-month scores 30.5 ± 1.0 and 47.3 ± 1.0, respectively [difference in improvement 16.7 ± 1.4; P < 0.001]). Similarly, quality of life improvements were more pronounced in the acupuncture group versus the control group (P < 0.001). Treatment success was maintained through 6 months. The changes in outcome in nonrandomized patients were comparable with those in randomized patients who received acupuncture.

 

Referentie

[1] Witt CM, Jena S, Brinkhaus B, Liecker B, Wegscheider K, Willich SN. | Acupuncture in patients with osteoarthritis of the knee or hip: a randomized, controlled trial with an additional nonrandomized arm. | Arthritis Rheum. | 2006 Nov;54(11):3485-93.

Berichten

 1. ruud booker schreef:

  L.S heeft U voor mij een adres Amsterdam centrum voor behandeling knie artrose.

  mvg ruud booker

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.