Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Geen categorie > Acupressuur

Acupressuur

Acupressuur is druk met de vingers uitgeoefend op acupunctuurpunten. Het is een mooie methode voor patienten om thuis naast de acupunctuur belangrijke punten te kunnen behandelen.

Acupressuur van een Indiaas punt ter stimulering van de lymfe drainage en de weerstand, JMKHEr zijn verschillende soorten acupressuur, Japanse acupressuur, de shiatzu, Chinese acupressuur, de tuina en ook Indiase acupressuur. Ook vormen die inmiddels copyright bschermd zijn)…’, zoals de Jin Shin Do acupressuur.

Bij al deze vormen worden de vingers gebruikt om druk op de punten uit te oefenen. Men kan de punten hard en zacht drukken, en ook met afwisselende druk. Dat laatste, ritmisch drukken op punten, is vermoedelijk het beste. Acupressuur cursussen worden veel gegeven, ook voetzoolreflex therapie wordt soms gezien als acupressuur, JMKH

Er zijn diverse soorten handgrepen bij acupressuur mogelijk.

In een recent goed onderzoek dat in de British Medical Journal gepubliceerd werd (Februari 2006) bleek dat bij 129 patienten acupressuur bij de behandeling van chronische lagerugpijn beter was dan fysiotherapie. 89% van de patienten hadden na 6 sessies acupressuur verbetering van hun fysiek functioneren en deze verbetering hield ten minste 6 maanden aan!

Beoordeling

 In een recent artikel bleek dat acupressuur bij lagerugpijn beter werkt dan fysiotherapie. En aangezien de interventie lang bestaat en geen bijwerkingen van belang kent, beoordelen we de acupressuur als groen.

Bronnen en sites

 

Gerelateerde artikelen

Berichten

  1. Thelma Dorsman schreef:

    Hier in Amsterdam wordt veel shiatsu aangeboden. Ik heb zelf ook onlangs mijn opleiding zen shiatsu afgerond. Ik ben erg benieuwd of jullie misschien meer artikelen kennen waarin de werking van shiatsu beschreven staat. Ik heb er zelf in ieder geval veel baat bij gehad tijdens een periode van slapeloosheid. Met vriendelijke groet Thelma

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.