Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Geen categorie > Acupunctuur na operaties

Acupunctuur na operaties

Dat acupunctuur helpt bij postoperatieve misselijkheid en tijdens operatie kan helpen om te besparen op opioiden is bekend. Dat een pleister met peperzalf op een bijzonder acupunctuurpunt op het been effectief is bij veel postoperatieve symptomen is een nieuwe bevinding.

In een goed opgezette klinische studie hebben onderzoekers van het universiteitsziekenhuis in Seoul, Korea, aangetoond dat een pleister met pepercreme (capsaïcine creme) de postoperatieve misselijkheid, de pijn en andere klachten significant kan verminderen. De pleister werd vergeleken met een placebo pleister en met een capsaicine pleister op een niet acupunctuur punt.[1]

Dit onderzoek geeft niet alleen aan dat acupunctuurpunten een biologische werkzaamheid hebben als je de punten stimuleert (capsaïcine creme stimuleert gedurende langere tijd een punt), maar ook dat de punten een specifieke werking hebben (puntspecificiteit).

De werking van capsaïcine is gebaseerd op de remming van zogenaamde neuropeptiden, bepaalde neurotransmitters, waardoor de gevoeligheid van de zenuwen vermindert. In diverse studies is ook aangetoond dat capsaïcine nuttig kan zijn bij de behandeling van moeilijk te behandelen pijnen, zoals postherpetische neuralgie en pijnlijke diabetische neuropathie.

In Nederland zijn er op de markt pleisters met o.a. capsaïcine, de zogenaamde Reumatrix pleisters (geproduceerd door Beiersdorff). Deze zouden als alternatief gebruikt kunnen worden.

Referentie

[1] Kim KS, Nam YM. | The analgesic effects of capsicum plaster at the Zusanli point after abdominal hysterectomy. | Anesth Analg. | 2006 Sep;103(3):709-13.

Gerelateerde artikelen

Berichten

  1. chvervo schreef:

    het is leuk om in NRC-H van 6/10 in de bijlage “Wetenschap en Onderwijs” te lezen dat door anesthesisten aan Harvard University capsaicine bij operaties gebruikt wordt! Publicatie in Nature 4 october 2007

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.