Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Geen categorie > acupunctuur verhoogt melatonine

acupunctuur verhoogt melatonine

De Canadese onderzoekers Spence et al. maten het effect van acupunctuur op angst en slapeloosheid met objectieve methoden. Ze gebruikten een 24-uur analyse van het melatonine gehalte, een aantal EEG metingen van de zogenaamde slaap architectuur en maten daarnaast door middel van vragenlijsten psychologische factoren zoals angst, depressie, slaperigheid, moeheid en alertheid.

Achttien volwassenen met angstklachten en slapeloosheid kregen een behandeling met acupunctuur gedurende 5 weken (2 maal per week). De behandeling resulteerde in een significante stijging van de afgifte van melatonine tijdens de nacht.

Het EEG onderzoek liet verder zien dat verschillende slaapparameters verbeterden, het in slaap vallen en het doorslapen. De totale slaaptijd en de slaapefficiëntie namen beide toe. Ook het niveau van angst en depressie verminderde significant na de behandeling met acupunctuur.

Bron: D. W. Spence et al.. Acupuncture increases nocturnal melatonin secretion and reduces insomnia and anxiety: a preliminary report. Journal of Neuropsychiatry and Clinical Neurosciences, 2004, 16, 19-28.

 

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.