Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Geen categorie > Wetenschappelijk nieuws over acupunctuur

Wetenschappelijk nieuws over acupunctuur

acupunctuur gaat in de 21ste eeuw een nieuwe lente in...JMKH

Nieuws op gebied van de wetenschap van acupunctuur in 2005/2006:

 • Acupunctuur werkt in diermodellen tegen overgewicht.
 • Bij overgewicht lijkt acupunctuur het verzadigingscentrum in de hersenen te stimuleren, waardoor makkelijker afgevallen kan worden.
 • Acupunctuur beinvloedt een serie neurotransmitters in de hersenen.
 • Acupunctuureffecten bij de ziekte van Parkinson: een trend voor verbetering.
 • Modern beeldvormend onderzoek laat zien dat acupunctuurpunten specifieke effecten in de hersenen hebben.
 • Acupunctuurkan helpenbij afkicken van verslaving.
 • Acupunctuur heeft zintijdens de herstelfasena een operatie.
 • Neurobiologische basis voor acupunctuur.
 • Zesde wereldcongres acupunctuur: verslag.
 • Acupunctuur werkzaam bij lage rugpijn. Resultaten van een grote meta-analyse door Ernst en vrienden.
 • Acupunctuur kan een uitkomst bieden bij postoperatieve patiënten die last hebben van onbehandelbaar hikken.
 • Acupunctuur zinvol bij osteoartrose van de knie: studie in Annals of Internal Medicine en in BMJ
 • Acupunctuur en relaxatie therapie zijn vergelijkbaar bij spanningshoofdpijn: in een kleine studie met 90 patiënten bleek, gemeten na 3 en 6 maanden een korte behandelingscyclus acupunctuur of relaxatie geen verschil op te leveren, en beide behandelingen waren even effectief.
 • Cochrane analyse over de invloed van complementaire behandelingen bij de bevalling: acupunctuur en hypnose lijken effectief te zijn bij de behandeling van pijn tijdens de bevalling. Als een kritische Cochrane groep zo een uitspraak doet, is dat vrij bijzonder!
 • TENS op de acupunctuurpunten milt 6 en dikke darm 4 bij bevallen reduceert de pijn significant: een placebo gecontroleerde studie bij 2 groepen van circa 50 patiënten.
 • Acupunctuur kan helpen bij het obstructieve slaap apneu syndroom, blijkt uit een kleine, maar placebogecontroleerde studie.
 • Opvliegers lijken minder goed te behandelen te zijn met acupunctuur, blijkt uit een placebogecontroleerde studie.
 • Hoge bloeddruk lijkt geen zinvolle indicatie te zijn voor acupunctuur; dit blijkt uit een grote, gecontroleerde studie met bijna 200 patiënten.
 • Electroacupunctuur moduleert de NMDA receptoren(N-methyl-D-aspartaat)in het ruggemerg in een pijnmodel bij ratten. Deze receptoren zijn betrokken bij chronische pijn door een ontstekingsreactie.
 • Niet specifieke lage rugpijn reageert goed op acupunctuur, zelfs gemeten na 2 jaar blijkt uit een studie in de BMJ (2006).
 • In selectieve kwalitieve meta-analyse wordt acupunctuur negatief beoordeeld: Dit is een goed voorbeeld van hoe je acupunctuurkapot kan evalueren. Bij aanvankelijk strikte criteria blijken 18 van de 35 systematische review positief te zijn voor acupunctuur, maar als je nog strenger wordt in je beoordeling houd je niets meer over…..vreemd….

Qualified support for acupuncture was originally reported in 12 out of 35 systematic reviews, and strong support was found in another six. Applying stricter inclusion criteria, however, showed that none of the 35 reviews supported acupuncture, predominantly because there were too few patients in the randomised, double blind studies.

 • In een meta-analyse die we zelf deden van alle tot 2004 gepubliceerde meta-analyses concludeerden we in het citaat het volgende. En inmiddels zijn er nieuwe studies na 2004 gepubliceerd, inclusief meta-analyses waarbij blijkt dat ook nekpijn en lage rugpijn zinvol behandeld kunnen worden met acupunctuur:

General international agreement has emerged that acupuncture appears to be effective for postoperative dental pain, fpostoperative nausea and vomiting, and chemotherapy-related nausea and vomiting. For migraine, low-back pain, and temporomandibular disorders the results are considered positive by some and difficult to interpret by others. For a number of conditions such as fibromyalgia, osteoarthritis of the knee, and tennis elbow the evidence is considered promising, but more and better quality research is needed. For conditions such as chronic pain, neck pain, asthma, and drug addiction the evidence is considered inconclusive and difficult to interpret.

 • Meta-analyse van acupunctuur bij osteoartrose: een positieve studie (2006) uit Rheumatology: The meta-analysis of homogeneous data showed a significant effect of manual acupuncture compared with sham acupuncture (standardized mean difference 0.24, 95% confidence interval 0.01-0.47, P = 0.04, n = 329), which is supported by data for knee osteoartrisis.
 • Nieuwe studie met 1000 patiënten met atrose van de knie: acupunctuur en placebo-acupunctuur werken significant beter dan controle therapie. Het is recent duidelijk geworden dat acupunctuur op niet acupunctuur punten ook een fysiologische werking heeft, en verschil tussen twee actieve behandelingen aantonen is altijd moeilijk. In ieder geval werd het effect als volgt omschreven: Success rates were 53.1% for acupuncture, 51.0% for sham acupuncture, and 29.1% for conservative therapy. Acupuncture groups had higher success rates than conservative therapy groups.
 • Studie met meer dan 500 patiënten met osteoarthritis, gepubliceerd in 2004, had als resultaat: At 26 weeks, the true acupuncture group experienced significantly greater improvement than the sham group in the WOMAC function score (mean difference, -2.5 [CI, -4.7 to -0.4]; P = 0.01), WOMAC pain score (mean difference, -0.87 [CI, -1.58 to -0.16];P = 0.003), and patient global assessment (mean difference, 0.26 [CI, 0.07 to 0.45]; P = 0.02).
 • Kleine negatieve studie naar het effect van acupunctuur bij de profylaxe van migraine: er werden slechts 28 patiënten ingesloten, dus deze studie was wel negatief,maar weinig relevant in vergelijking met de grote studie die eerder in de BMJ gepubliceerd was.

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.