Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Geen categorie > Acupunctuur bespaart kosten bij lage rugpijn

Acupunctuur bespaart kosten bij lage rugpijn

In het BMJ (British Medical Journal) van september 2006 staan de resultaten van een studie bij 241 volwassenen met chronische lage rugpijn, waaruit blijkt dat acupunctuur kostenbesparend kan werken bij behandeling van deze klacht.

160 patienten werden met acupunctuur behandeld en de overige werden gerandomiseerd naar een standaard behandeling.[1] De calculaties van de gebruikte medische kosten in beide groepen gaf duidelijk en sifgnificant aan dat acupunctuur kosteneffectief is bij deze klacht. Eerder bleek uit ander onderzoek dat acupunctuur kosteneffectief is bij lage rugpijn ten opzichte van een standaard behandeling.[2]

Referentie

[1] Ratcliffe J, Thomas KJ, MacPherson H, Brazier J. | A randomised controlled trial of acupuncture care for persistent low back pain: cost effectiveness analysis. | BMJ. | 2006 Sep 23;333(7569):626. Epub 2006 Sep 15.

[2] Thomas KJ, MacPherson H, Ratcliffe J, Thorpe L, Brazier J, Campbell M, Fitter M, Roman M, Walters S, Nicholl JP. | Longer term clinical and economic benefits of offering acupuncture care to patients with chronic low back pain. | Health Technol Assess. | 2005 Aug;9(32):iii-iv, ix-x, 1-109.

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.