Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Andere behandelwijzen > Traditioneel > Tibetaanse geneeskunde

Tibetaanse geneeskunde

Tibetaanse geneeskunde is ontstaan vanuit de Ayurvedische en de Chinese geneeskunde en is eeuwenlang gegroeid binnen het bijzondere erfgoed van de Tibetanen tot een mooie, traditionele vorm van genezen, waar compassie tot en met kruiden een rol spelen. De kennis omtrent de Tibetaanse geneeskunde is te vinden in de zogenaamde ‘Ghyü Shi’, (een klassiek leerboek) geschreven in de 12de eeuw en samengesteld door de arts Yuthok Yonten Gonpo. 

Tibetaanse schedeltrommel voor sjamanistische helingsrituelenDit geschrift wordt soms ook de Vier Medische Tantra’s genoemd en vormt de basis van de opleiding tot Tibetaanse geneeskundige. Inzichten omtrent oorzaken, symptomen en behandeling van uiteenlopende ziekten worden in dit boek beschreven. Een van de centrale ideeën is dat alle fysiologische functies van de mens bepaald worden door drie verschillende vormen van energie. Deze vormen van energieën zijn bij gezonde mensen in evenwicht. Als er een verstoring optreedt van deze balans ontstaan klachten en ziektes.

 

De Tibetaanse geneeskunde vindt haar belangrijkste inspiratie in het het boeddhisme. Boeddha met Chakra's door M.P.H.Keppel Hesselink van Blommestein

Padma 28 is een van de bekendste geneesmiddelen uit het Tibetaanse pallet van natuurlijke middelen. Er is vrij veel onderzoek gedaan met dit preparaat. Er zijn gegevens dat dit preparaat ingezet kan worden bij IBS (spastisch colon) en claudicatio intermittens (etalagebenen), maar de bewijzen zijn nog niet heel sterk.  Veder heeft dit kruid vermoedelijk een positief effect op bloedvetten en zou het misschien aderverkalking kunnen remmen. Ook bij MS zou Padma 28 een positief effect op het immuunevenwicht kunnen hebben. Daarvoor is wel meer onderzoek nodig.

In het volgende filmpje kan u zien hoe de kwaliteit van Tibetaanse geneesmiddelen tot stand komt en daarna hoe men traditioneel dit benadert. 


 


 

De Bhutaanse geneeskunde is verwant aan de Tibetaanse geneeskunde; aspecten daarvan kunnen gevonden worden op de site van de traditionele Bhutaanse geneeskunde.

Homage to Buddha Vaiduryaprabha.
Transcendent One compassionately acting on behalf of living beings,
The mere hearing of whose name offers sanctuary from the sufferings of inferior existences,
Spiritual Master of medicine, dispelling diseases caused by the three poisons
Attachment, Aversion and Delusion.

Tibetaanse geneeskunde en meditatie

Tibetaans beeldje dat bij het Tibetaanse dodenboek gebruikt wordt, JMKHHet is enorm verheugend dat veel Tibetaanse leraren in het westen duidelijk maken wat de waarde van meditatie kan zijn voor patienten en voor het bedrijfsleven. Het principe van de mindfulness is gebaseerd op oude Tibetaanse inzichten en wordt momenteel, vooral in de psychiatrie, vaker ingezet om patienten te helpen, veelal met goed resultaat.

Ook is het verheugend dat er vaker congressen georganiseerd worden, waar Tibetaanse invalshoeken gebruikt worden om Westerse problemen op te lossen. Elders op deze website is de waarde van mindfulness aangegeven voor  patient en bedrijfsleven.

Beoordeling

IOCOB zal stromingen op basis van deze traditionele geneeskunde niet beoordelen, omdat er binnen de stroming zoveel verschillende interventies en geneesmethoden bestaan dat de uitspraak over de gehele richting zinloos is. Padma 28 lijkt een veelbelovend product te zijn.

Literatuur en sites

 • The art of healing: a buddhist perspective
 • Gso-wa Rig-pa: Tibetan Art of Healing
 • Tibetan Medicine
 • The Tibetan Book of The Dead
 • Tibetan Medical Paintings [based on the 17th century Blue Beryll]
 • Gerelateerde artikelen

  Berichten

  1. A.Oedzes schreef:

   Is er ook een behandeling tegen klachten die doen denken aan fibromyalgie?

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.