Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Andere behandelwijzen > Meditatie > Meditatie technieken

Meditatie technieken

Buddha, de lachende monnik, JMKHMeditatie is een toestand van introspectie en gedachtenloosheid. Niet je bezighouden met de buitenwereld, maar de binnenwereld verkennen, waar emoties, gedachten en gevoelens zich afspelen. Door meditatie kan verstilling ontstaan en kan werk uit rust aangepakt worden. Vaak veroorzaakt verhoogde werkdruk allerlei gedachten die het lichaam en de geest stress veroorzaken. Deze stresserende gedachten veroorzaken vaak een negatieve viscieuze cirkel waar moeilijk uit te breken valt, zeker als de bijkomende stress voor allerlei lichamelijke en emotionele klachten zorgt.

Meditatie is een methode om deze stresserende gedachtenstroom opzij te zetten en met een ander bewustzijn de situatie te benaderen. Meditatie kan kwaliteiten als intuitie en inzicht bevorderen, doordat er geen gedachten in de weg staan. Hieronder volgen een paar meditaties.

Observeren van de ademhaling

De meest basale meditatie is de aandacht vestigen op de ademhaling. Een natuurlijk en continu proces waar nagenoeg nooit op gefocust wordt. Door de observatie van de ademhaling, komen er minder gedachten op. Op een aantal aspecten van de ademhaling kan gelet worden: de gang van de luchtstroom, de temperatuur van de lucht, de diepte van de ademhaling, type ademhaling (buik- of borstademhaling). Wanneer je opmerkt dat de gedachten weer de overhand nemen, adem dan diep in om de attentie weer op de ademhaling te brengen. Shiva tempel, JMKH

Loopmeditatie

Een techniek die nagenoeg overal ingezet kan worden is mediterend lopen. Wanneer de volle aandacht gevestigd wordt op het lopen, zonder gedachten, over bijvoorbeeld wat er nog gedaan moet worden of wat er allemaal is gebeurd, dan is dat meditatie. Wees bewust van elke stap die genomen wordt, over de snelheid waarmee je loopt, de omgeving waarin je loopt, de temperatuur, etc. Door bewust te worden van allerlei aspecten van het lopen en de omgeving, is er geen plaats meer voor gedachten en kan de geest tot rust komen. Vanuit die rust kunnen situaties en problemen anders benaderd worden, ten opzichte van een toestand met veel stresserende gedachten.

Bodymind

Meditatie is opgenomen als onderdeel van de moderne zogenaamde ‘ bodymind therapieen’  zijn er op gericht om chronische spanningen in het lichaam te verminderen. Deze spanningen kunnen ontstaan door steeds dezelfde mechanische bewegingen, bijvoorbeeld de muisarm. Maar ook emoties kunnen vergelijkbare spanningen in het lichaam oproepen. Als iemand bijvoorbeeld chronisch angstig is, dan neemt het lichaam vaak een slechte houding aan: de schouders naar voren,  weinig ruimte voor de borstkas en met het hoofd naar voren gebogen, uit balans.

Berichten

 1. Frank de Graaf schreef:

  De kracht van het Nu in de praktijk is een mooie bron om uit te putten met practische oefeningen-geschreven door Eckhart Tolle, voorafgaand aan zijn laatste werk ”een nieuwe aarde” waarin aanwijzingen – ongeacht je geloof- oevr jet managen van de rollen die je ego spelen en je bewustzijn-dat wat je in wezen bent- the awareness of your thougts.

 2. Frank de Graaf schreef:

  1577

  Frank de Graaf – bewustzijn bevorderen
  IP:195.240.74.175 | 22-09-2009 11:27:48

  De kracht van het Nu in de praktijk is een mooie bron om uit te putten met practische oefeningen-geschreven door Eckhart Tolle, voorafgaand aan zijn laatste werk ”een nieuwe aarde” waarin aanwijzingen – ongeacht je geloof- oevr jet managen van de rollen die je ego spelen en je bewustzijn-dat wat je in wezen bent- the awareness of your thougts.

  ]]>

  ]]>1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.