Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Andere behandelwijzen > Meditatie > Meditatie en Management

Meditatie en Management

Rust en Harmonie'Managers die mediteren hebben meer oog voor hun omgeving’ , kopte de NRC al enkele jaren in. En in Elsevier stond in datzelfde jaar: 'Meditatie roept bij menigeen associaties op met zweverigheid en een wereld vol zelfgebreide truien. Maar zelfs in het bedrijfsleven - Amerika voorop - wordt meditatie tegenwoordig in gezet als middel tegen stress.Vanuit rust kan je beter creëren.

Meditatietechnieken en oefeningen uit de meer dynamische bewegingsmeditatie, de Qigong, kunnen managers in bedrijven helpen creatiever te worden en stress op de werkvloer te verminderen.

Wat is de overeenkomst tussen Richard Gere, Al Gore, Bill Ford en Hillary Clinton? Juist, zij mediteren allemaal. En met hen inmiddels miljoenen Amerikanen en Europeanen. En steeds meer daarvan in bedrijven en op de werkvloer. Want er is inmiddels veel ondersteunend onderzoek gepubliceerd naar de positieve effecten van meditatie op een heel scala van gezondheidsparameters. Ook de sociale interactie en de stress op de werkvloer verbeteren door verschillende vormen van meditatie.

De stichting IOCOB heeft samen met de directeur van Unthink, Eric Bartels, een serie workshops ontwikkeld om meditatie vormen aangepast aan het bedrijfsleven te introduceren. Onder meer om lateraal te leren denken en de creativiteit binnen marketing en branding te vergroten.

Om een goed resultaat te behalen is de afwezigheid van zweverigheid, duidelijke instructies en aanpassing aan de specifieke bedrijfstak waarbinnen de meditatie geintroduceerd wordt een must.

Rust, Aandacht en Creativiteit

Al in 1988 werd door Gustavsson in de universiteit van Stockholm aangetoond dat meditatie positieve effecten heeft op het functioneren van manageteams. Recent onderzoek van de Yale universiteit liet zien dat regelmatig mediteren niet alleen een stuk rust en ontspanning brengt, maar ook dat het direct invloed heeft op de hersenen. Een groep mensen mediteerde elke dag 40 minuten, de zogenaamde mindfulness meditatie, en via moderne beeldvormende technieken bleek dat de hersenen zowel functioneel als structureel positief veranderden door die meditatie. Er zijn zelfs aanwijzingen dat de ouderdoms-gerelateerde afname van hersenmassa afneemt door regelmatig te mediteren.

Vipassana is de vader van alle meditatie soorten. Diverse pilotstudies met managers en enterpreneurs demonstreerden een toegenomen productiviteit en kwaliteit van het werk.

Kracht, Verbinding en inzicht

De eeuwenoude Chinese bewegingsmeditatie, de qigong, basis van alle martial arts onderscheidt in het lichaam 3 centra van energie, die verbonden worden met bepaalde psychologische kerneigenschappen. Onder de navel bevindt zich de onderste Dantian, of de Hara, centrum van stabiliteit, kracht en zelfvertrouwen. Op je eigen benen durven staan, argumenten hebben en te berde brengen hangen met dit centrum samen. De middelste Dantian bevindt zich in de borstkas, en draagt bij aan het tot stand brengen van een positieve verbinding tussen mensen, gebaseerd op respect en vertrouwen. De bovenste Dantian ligt tussen de ogen en maakt strategisch inzicht en creativiteit mogelijk. Think-out-of-the-box.

De Qigong heeft een hele serie oefeningen waarbij deze drie aspecten gebalanceerd en versterkt kunnen worden.

Het lijkt duidelijk dat vormen van meditatie in de komende jaren binnen het bedrijfsleven omarmd gaan worden, ter ondersteuning van de individuele werknemers, maar ook om de organisaties te helpen te komen tot een betere kwaliteit op de werkvloer en tot verhoogde creativiteit.  Meditatie blijkt dus een positieve invloed te hebben op veel aspecten, enkele daarvan zijn:

  • Helderheid en inzicht
  • Stress vermindering
  • Verbetering samenwerking
  • Creativiteit
  • Plezier en Inzicht
  • Concentratie en geheugen
  • Persoonlijke groei

 

Bronnen

Meditatie en angstreductie

Gustavsson, Bengt (1988): "Consciousness in organizations – The effects of meditation on two top management teams; Two pilot studies", Dep. of Business Administration, University of Stockholm

Austin, James H.  Zen-Brain Reflections: Reviewing Recent Developments in Meditation and States of Consciousness. ISBN: 0-262-01223-5, MIT Press, 2006.

Kutz, I., Borysenko, J.Z., & Benson, H. Meditation and Psychotherapy: A Rationale for the Integration of Dynamic Psychotherapy, The Relaxation Response, and Mindfulness Meditation. American Journal of Psychiatry, 142:1-8, 1985.

Csikszentmihalyi, M. & Csikszentmihalyi, I. (Eds.). Optimal Experience: Psychological Studies of Flow in Consciousness. Cambridge University Press, New York, 1988.

Epstein, M. Forms of Emptiness: Psychodynamic, Meditative, and Clinical Perspectives. Journal of Transpersonal Psychology, 21: 61-71, 1989.

 

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.