Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Andere behandelwijzen > Meditatie > Meditatie op angst

Meditatie op angst

rustOsho is een Oosterse meester, die veel meditaties ontsloten heeft voor de westerlingen. Omdat angst zo ingebed is in onze cultuur leek het boeiend om een voorbeeld te geven van een meditatie die OSHO gegeven heeft. OSHO eeft honderden meditatie's ontwikkeld en ontsloten, waarvan de bekendste zijn de dynamische meditatie, de kundalini meditatie en de Nadabrama meditatie. In de ashram in Pune, India, zijn al deze meditaties te leren. Eckhart Tolle is een voorbeeld van een hedendaagse geest, die inzichten van OSHO deelt en voor een groot publiek toegankelijk maakt.

OSHO, The Three Treasures P 404: Hier volgt het citaat, dat een antwoord geeft op de vraag:

When moments of fear come, what to do?

Why should you ask to do anything? When there is fear–be afraid! Why create a duality?

When moments of fear come–be fearful, tremble with fear, allow fear to take possession. Why this constant inquiry: What to do? Can’t you allow life in any way to take possession of you?

When love takes possession, what to do? Be loving! Don’t do anything, allow love to take possession of you. When fear comes–tremble, like a leaf in a strong wind. And it will be beautiful.

When it has gone you will feel so serene and calm, as when a strong storm passes by everything is left calm and quiet after it. Why be always fighting something? Fear comes–it is natural, absolutely natural. To think of a man who is without fear is impossible, because he will be dead. Then somebody will be honking the horn on the road and a man without fear will go on, he will not bother. Then a snake will be on the path and a man without fear will not bother, he will go on. A man without fear will be absolutely foolish, stupid. Fear is part of your intelligence, nothing is wrong in it.

Fear simply shows there is death; and we human beings are here only for a few moments. That trembling says that we are not going to be permanently here, we are not eternally here, a few days more and you will be gone. In fact because of fear man has been in deep search of religion–otherwise there would have been no point. No animal is religious, because no animal is in fear. No animal can be religious because no animals can be aware of death. Man is aware of death, every moment death is there, surrounds you from everywhere;  any moment you will be gone; that gives you a trembling. Why be afraid–tremble!

But again the ego says: No, you–afraid? No, this is not for you, this is for cowards. You are a brave man. It is not for cowards. Allow fear. Only one thing is to be understood: when you allow fear and you tremble–watch it, enjoy it; and in that watching you will transcend it. You will see the body is trembling, you will see the mind is trembling, but you will come to feel a point within you, a deep center, which remains unaffected.

The storm passes by, but somewhere deep within you is a center which is untouched: the center of the cyclone. Allow fear, don’t fight with it. Watch what is happening. Go on watching. As your watching eye becomes more penetrating and intense–the body will be trembling, the mind will be trembling–deep within you will be consciousness, which simply is a witness, which only watches. It remains untouched, like a lotus flower in water. Only when you attain to that will you attain to fearlessness. But that fearlessness is not being unafraid. That fearlessness is not bravery.

That fearlessness is a realization that you are two–a part of you will die, and a part of you is eternal. That part which is going to die is going to remain always afraid. And the part that is not going to die, which is immortal, for it there is no point in being afraid. Then a deep harmony exists. You can use fear for meditation. Use all that you have for meditation, so that you go beyond.

spiegel hond

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.