Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Andere behandelwijzen > Traditioneel > de vijf Tibetanen

de vijf Tibetanen

De vijf Tibetanen zijn vijf lichaamsoefeningen die op yoga lijken (bv op het zonnegebed) en waarvan men meent dat deze oefeningen bijzonder goed zijn voor de gezondheid. De oorsprong van de oefeningen is niet geheel duidelijk, of ze echt uit Tibet komen blijft voor IOCOB de vraag. Maar het zijn mooie oefeningen.


en 

De vijf Tibetanen zijn een serie oefeningen die bij regelmatige uitvoeren een verjongend effect zouden hebben, aldus de oorspronkelijke tekst. Daarvan is natuurlijk nooit niets onderzocht, maar je kan het aan je eigen lijf ervaren, wat er gebeurd als je deze oefeningen regelmatig doet.

De oefeningen worden toegeschreven aan Tibetaanse monniken, en ze zouden eeuwenlang doorgeven zijn aan volgende generaties. De serie oefeningen werd voor het eerste door een Engelse officier beschreven, die in Tibet geweest zou zjn, en via zijn boekje werden deze bewegingen in het Westen bekend. De houdingen lijken op yoga posities en zouden een gunstige uitwerking hebben op de chakra’s (de energiebronnen van het lichaam).


Dagelijks enkele minuten

Om te beginnen zou je de oefeningen 1-5 keer kunnen doen en dit langzaam opvoeren tot je iedere dag elke oefening 21 maal kan herhalen. 

Oefening 1

Tibetaner 1Met armen zijwaarts en handpalmen naar beneden, ontspannen schouders  en armen en schouders op één lijn.  Draai om je lichaamsas met de klok mee. Richt je blik niet op iets, maar laat ongefocussed het landschap voorbijflitsen, al draaiende, zoals de Sufi’s doen.. Volgend op het draaien, haal je drie keer adem waarbij je bij het inademen de handen boven het hoofd samen brengt, en bij het uitademen de armen zijwaarts laat zakken.

 

Oefening 2

Lig plat op de vloer met de armen langs je lijf. Handpalmen naar beneden gericht. Haal adem door je neus en til je hoofd op van de vloer en samen met je benen, terwijl je je knieën gestrekt houdt. Tijdens het uitademen laat je eerst je hoofd zakken en vervolgens je benen. Ontspan en herhaal de oefening. Als je klaar bent haal je drie keer diep adem terwijl je handen op je onderbuik liggen.

Oefening 3

tibetaner 3Ga op je knieën zitten, knieën onder de heupen. Terwijl je uitademt buig je je kin naar je borst. Bij het inademen buig je langzaam naar achteren en laat je je hoofd naar achteren zakken. Steun met je handen op je billen of dijen. Als je klaar bent met de oefening haal je drie keer diep adem terwijl je zittend op je knieën voorovergebogen zit of op je rug ligt met de handen op de buik.

Oefening 4

tiebtaner 4Ga zitten met je benen gestrekt voor je, armen langs het lichaam steunen op handpalmen. Adem uit, en buig de kin naar de borst. Adem dan langzaam in en hef je bovenlichaam omhoog en laat je hoofd naar achteren vallen. Hou even de adem in en span de spieren van je lichaam. Adem uit en keer langzaam terug in de beginpositie. Na afloop even liggen en drie maal diep adem.

 

Oefening 5

tinetaner 5Begin in kruiphouding. Handen onder de schouders, en knieën onder de heupen. Adem in. Til je staartbeen op en kom zo in de omgekeerde V houding terwijl je uitademt. Buig je kin naar je borst. Laat je lichaam naar beneden zakken, krom je rug en buig je hoofd inademend achterover en kijk naar boven. 

Ga na afloop liggen en en haal rustig adem.

Oefening 6: de geheime Tibetaan

De 6de geheime Tibetaan volgens yogaleraar C, JMKHDe vijf Tibetanen zijn niet compleet, zegt men. Er is nog een zesde oefening die we hier afgebeeld zien. Plaats handen op de knieen, buig de knieen, benen wijd. Geheel uitademend met de handen op de knieen de onderbuik volledig intrekken. Adem vasthouden, dus totaal uitgeademd staan en dan de buikspieren heen en weer trekken, alsof je inademend, zodat een soort vacuum ontstaat. Deze beweging met de buikspieren 9 maal herhalen. Dan langzaam inademen.

Voor al deze oefeningen geldt dat je ze eigenlijk eerst onder leiding moet leren. Doe ze in het begin langzaam en vooral steeds met de volle aandacht, en ga niet over de grenzen van het eigen lichaam!

 

 

 

Bronnen

 

 

Berichten

 1. Take it slowly schreef:

  Die kerel in het blauwe zwembroekje gaat wel erg rap. Volgens mij moet je langzaam ademen en de bewegingen langzaam en gecontroleerd maken. Dit ziet er meer uit als fitness oefeningen of speedyoga (mocht er al zoiets bestaan 🙂

 2. Eveline schreef:

  Aardig dat jullie een link plaatsen naar het origineel http://newage.rubriek.nl/spiritueel/vijf_tibetanen.php. Maar daarom is het nog niet toegestaan een heel artikel te kopieren en er je eigen copyright onder te zetten.
  Graag verwijderen dus.

 3. Stans myers schreef:

  Ik heb een oudere dame ontmoet van 88 jaar die de 5 Tibetaanse oefeningen doet alvorens ze een duik in het IJsselmeer neemt. Nu heeft ze een jaar geleden een hersenbloeding gehad en haar dokter zegt dat ze deze oefeningen niet meer mag doen. Is dat onbekend maakt onbemind of komt er een grote druk in het hoofd

  1. administrator schreef:

   als ze 88 is geworden mag ze alles doen met en zonder toestemming van een arts….

 4. […] tibetaan geen geheim meer is. In het gebied waar de 5 Tibetanen vandaan komen mocht je alleen de zesde tibetaan leren kennen wanneer je celibatair leefde. De gedachte was dat de seksuele energie getransformeerd […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.