Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Andere behandelwijzen > Energetisch > Energetische geneeskunde

Energetische geneeskunde

energetischHet woord energie. Een simpel woord. Maar veel verschillende interpretaties. De natuurkundige bedoelt heel wat anders met dat woord dan de psycholoog. Energetische geneeskunde omvat een hele serie behandelvormen naast die vormen die we binnen deze sectie al bespraken. Het is moeilijk om de overeenkomst tussen al deze vormen te vinden. Het woord energie wordt namelijk ook hier erg liberaal gebruikt! In het boek met de titel Energy Medicine (van Donna Eden) wordt het als volgt omschreven: Energy Medicine is een beschrijving van een aantal behandelvormen die uitgaan van het lichaam als een geheel van energie systemen, en dat inzicht helpt bij het tot stnad brengen van gezondheid, heling en geluk. Daar kunnen we natuurlijk niets tegen hebben! Maar ook veel moderne vormen van behandelen, de Radionica, de bioresonantie en de fotontherapie worden allen tot de energetische geneeskunde gerekend. Deze stromingen misleiden echter de patient, door het gebruik van apparaten die indrukwekkend zijn, maar geen bewezen nut hebben, en veel patienten op het foute been zetten.

De Nederlandse stroming 

Ton van Gelder, een bekende Nederlandse acupuncturist die enkele jaren geleden overleed,  was de grondlegger van het Instituut voor Energetische Geneeskunde (IVEG) in Nederland. Op zijn site wordt niet besproken wat er onder deze term verstaan wordt, maar wel wordt een definitie gegeven van ‘Energetische Meditatie’: dit is een nuchtere methode van zelfonderzoek, met krachtige technieken en heldere onderzoeksdoelen. Zijn geneeskunde is dus vooral gebaseerd op meditatie. 

Andere Stromingen

Energie, JMKHOnder de term energetische geneeskunde scharen zich ook veel andere stromingen van uiteenlopende karakters zoals Qosmon, Merkaba, bioenergetische geneeskunde, biofysische geneeskunde en vele andere. Ook bioresonantie met haar methoden worden onder deze vorm gerekend. 

Een mixed bag van behandelwijzen dus.

In de Engelstalige literatuur kan men vaak omschrijvingen vinden van energetische geneeskunde, die boeiend klinken maar uiteindelijk ook geen inzicht brengen:

"Energetic-Medicine has been developed as a source of information for those seeking a greater understanding of Energy Medicine.

Energetic-Medicine is the practice of medicine using energy or rather the flow of energy as a medium for healing.

It is based on the Physics of the body whereas traditional medicine is, for the most part, based on Biochemistry through the use of pharmaceuticals."

Daarom nodigen we jullie uit de beschrijvingen in deze sectie te volgen en al lezende je eigen definitie te maken. Die kan je dan met ons delen op de Fora!

Beoordeling

Energetische behandelingen zijn zo divers dat een beoordeling van het gehele segment onmogelijk is.  Alleen de afzonderlijke onderdelen kunnen beoordeeld worden, dat gebeurt in de overige pagina’s van deze sectie.

Sites

Gerelateerde artikelen

Berichten

 1. Erik schreef:

  Ik heb de 3 delen van Tom’s auriculo gelezen maar eigenlijk niets van meditatie gevonden.
  Hoe komen jullie aan deze kwalificatie?

  Tom heb ik in het grootste tumult een patient zien behandelen; al ontplofte er een bom, hij wist wat de patient mankeerde. Toch zeg ik dan dat hij bekwaam was in meditatie, niet dat zijn auriculo daarop gebaseerd was.

 2. Hans Bolck schreef:

  De “energetische geneeskunde”, ontwikkeld door ToN van Gelder, is niet gebaseerd op meditatie. Meditatie kan wel een belangrijk onderdeel zijn van energetisch genezen. De energetische geneeskunde die Ton de laatste jaren voor zijn dood ontwikkeld heeft is een vervolg op dat wat geschreven staat in deel 3 van zijn ooracupunctuur boeken. De energetische geneeskunde is een integratie van de Indiase ideeen uit de Ayurveda en Yoga, de Chinese TCM en westerse energetische geneeswijzen als homeopathie. Integrated Medicine dus…
  Al deze systemen heeft Ton aan elkaar gekoppeld via het Vasculair Autonoom Signaal (VAS). Na zijn dood hebben verschillende mensen zijn ideeen verder ontwikkeld. Op 12 april 2008 zal in Breukelen een dag gehouden worden waarop deze nieuwe ontwikkelingen besproken worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.