Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Andere behandelwijzen > Energetisch > Diksha (Deeksha)

Diksha (Deeksha)

Diksha (Deeksha) wordt door beoefenaars ervan gezien als een overdracht van energie via de handen of ogen. Het kan ook gezien worden als een moderne, Oosterse wijze van magnetiseren. Er is sinds 2007 ook duidelijk kritiek ontstaan op deze benadering, van mensen die de hele Diksha opleiding gevolgd hebben en tot de conclusie komen dat het geen juiste methode is.

Diksha komt uit Inida, energie overdracht tussen leraar en leerlingDe uitgezonden energie kan volgens beoefenaars allerlei verschillende gevoelens bij mensen opwekken, ook gevoelens die ze niet of nauwelijks kennen, bijvoorbeeld gevoelens van rust van extase. Maar ook oude emotionele pijnen kunnen opnieuw beleefd worden. Een bekende leraar die Diksha overdraagt is Bhagavan (Oneness university). Ook Amma draagt Diksha over.  Binnen het systeem van de ‘Oneness university’ worden vele honderden westerlingen momenteel ingewijd in het overdragen van Diksha.

De term voor energie overdracht is ‘Shaktipat’. Deze vorm van overdracht van energie heeft als inspiratiebron Indiaase filosofische systemen.

Helaas zijn er inmiddels vele korte cursussen in India waar iedereen die wil, kan leren Diksha over te dragen… Met als gevolg dat allerlei, ook meer onstabiele , geesten menen dat  ze terug in Nederland Diksha overdracht kunnen geven.

De grondlegger van de Oness University is hier op video te zien:

Kritiek

In de  krant ‘de Koortdanser’ van December 2007 staat een groot artikel van de hand van Gerda Keijsers en Lia Jans, twee mensen die uitgebreid naar Inida gegaan zijn en alle cursussen doorlopen hebben. Volgens hen leidt Diksha de mensen op de foute weg, door ze in een waan van verlichting te brengen. Ok menen ze dat men zonder inzicht met allerlei vormen van energie niet kan werken en sommen een heel aantal gevaren op. 

Het  stukje muziek hier lijkt in ieder geval niet gevaarlijk….Deeksha via muziek wordt dus ook door aanhangers als mogelijkheid gezien. 

Beoordeling

IOCOB beoordeelt Diksha niet met een stoplicht, men kan het beste zelf aan den lijve ervaren wat de therapie doet. Onderzoek doen naar de effecten van Diksha is moeilijk, omdat er niet onderzocht kan worden in de klassieke manier van het geblindeerde onderzoek. Wel moet opgemerkt worden dat de beweging momenteel vrij controversieel is.

Interpretatie probleem

Verder is IOCOB ter ore gekomen dat research resultaten van de Deense psycholoog Dr Hofmann, naar de effecten van Diksha op het EEG door de beweging op een onjuiste wijze gebruikt en ingezet worden. Hofmann liet IOCOB weten dat hij geen bijzondere effecten in het EEG kon vinden, maar dat men bij de Oneness universiteit zijn gegevens gebruikt om juist aan te geven dat er wel effecten op de hersenfuncties waren…

Sites

Gerelateerde artikelen

Berichten

 1. Deekshagever schreef:

  Ik ben verbaasd dat Deeksha wordt gezien als therapie. De informatie die hierboven staat is ook niet helemaal kloppend en deels uitverband getrokken.
  Deeksha is geen helingstherapie, zoals geneeskunst is. Het werkt op een energetisch/zielsniveau en niet (direct) op lichamelijk niveau. Het is vergelijkbaar met Reiki, alleen werkt Deeksha dus op energetisch/zielsniveau. De opleiding gebruikt verschillende technieken vanuit andere helingstherapien (rebirthing, visualitsaties, TA, NLP etc). Maar deze worden buiten de opleiding niet gegeven door Blessinggevers, zij geven alleen net als bij Reiki de universele energie door. Voor de 1 werkt dit en de ander niet, maar therapie zou ik het dus niet willen noemen.

 2. Tammy schreef:

  Deeksha houdt wel degelijk gevaar in : voor mensen met CVS, Burn-out, depressie, bi-polair, overgevoelige mensen,enz… Deeksha kan leiden tot een serieuse psychose met alle gevolgen vandien. Je bent jezelf niet meer, je lijkt je kennis kwijt te zijn, je voelt je leeg en je krijgt met dagelijkse angsten te maken. Zulke mensen raken dan in de psychiatrie en niemand gelooft hen als ze spreken van een ‘astrale aanval’ en wat ze gezien hebben. Je trekt er eerder kwaad dan goed mee aan, het zijn dure cursussen die enkel om geld en macht draaien en er schuilen dikwijls sekten achter. Een verwittigd mens is er in dit geval 1000 waard !

  1. Adam schreef:

   dat klopt allemaal wat je zegt tammy
   erg jammer dat de overheid/regering daar
   niet tegen optreedt
   ben jij daar ook geweest?
   theadamra@gmail.com

 3. Adam schreef:

  Het is afschuwelijk dat misleidende nep-‘diksha’ ,die stichting heeft gewoon duizenden mensen voorgelogen,bedrogen en in
  feite opgelicht met een broodje aap verhalen!
  waardeloze smerige business dat (zogenaamde)oneness-deeksha!
  theadamra@gmail.com

  1. Tammy schreef:

   Beste Adam,

   Inderdaad, de regering houdt zich hier niet mee bezig. Veel mensen zeggen ook : je had er maar moeten weg blijven of niet zo goedgelovig zijn. Wel, mensen met depressie en lijden, zoeken op alle manieren naar hulp. Het gevolg is massaal misbruik. Mensen met een psychische stoornis of gevoelig aan alles, kunnen beter wegblijven van healingopleidingen e.d. Er zijn al heel wat slachtoffers gevallen. Resultaat : psychiatrie, medicatie en wat eerst een bloem was is daarna nog alleen onkruid. Medicatie onderdrukt alles en zelfmoordgedachten tot gevolg. Zoek dan maar eens om er terug uit te geraken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.