Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Andere behandelwijzen > Energetisch > Biofotonen en biontologie

Biofotonen en biontologie

Biofotonen zijn zwakke lichtdeeltjes die door alle levende wezens gevormd worden als bijproduct van de stofwisseling. Er is veel mooi onderzoek gedaan op fundamenteel gebied, maar de toepassing ervan in de geneeskunde is nog geheel onduidelijk. Enkele therapeuten echter menen dat ze hierop moeten inspelen. IOCOB denkt dat dit prematuur is! Er wordt zelfs al gesproken van 'Biontologie'...

Deze therapie is nieuw en verwijst naar het werk van professor Popp in Duitsland en de celbioloog Dr. van Wijk in Nederland. Beiden zijn echter erg ongelukkig met het op de markt komen van biofotonen machines zoals de Starlight. Professor Popp heeft onze stichting zelfs om advies gevraagd hoe dit tegen te gaan. In de filmpjes op deze site de visie van professor Popp en IOCOB.

Biofotonen: wat het zijn! 

Biofotonen zijn minuscule lichtflitsjes die geproduceerd worden door levende cellen als bijproduct van de normale stofwisseling. Bij stress en toegenomen oxidatieve stofwisseling (de zogenaamde verbranding van suikers in de cel)nemen de biofotonen in aantal toe. Biofotonen kunnen zichtbaar gemaakt worden met speciale camera’s in een geheel donkere kamer. De straling is zeer zwak en wordt omschreven als ‘Ultraweak photon emission’. Met biofotonen detectie is het inmiddels gelukt om de meridianen van de acupunctuur zichtbaar te maken.Biofotonen: kleine laagenergetische lichtpakketjes door de cel geproduceerd in de mitochondria, JMKH 

De basistheorie van therapie met biofotonen is echter niet gebaseerd op dit academisch onderzoek. Het lijkt eerder aansluiting te zoeken bij het principe van bioresonantie, zoals dat omschreven wordt binnen bijvoorbeeld de VEGA test methode of de electroacupunctuur volgens Voll.

Binnen de complementaire behandelvorm van de biofotonentherapie wordt de therapie als volgt omschreven.

Biofotonentherapie bestaat uit metingen en behandeling met licht. Voor het opsporen van verstoringen in het lichaam wordt gebruik gemaakt van kennis van acupunctuur uit de Chinese geneeskunst. De metingen worden gedaan met een speciale meetpen. Met behulp van glazen staafjes wordt lichttherapie gegeven. Een gezonde cel zendt coherent licht uit, een zieke cel zendt chaotisch licht uit. In de biofotonentherapie wordt het chaotisch licht door middel van elektronische filters gescheiden van het coherente licht. Vervolgens wordt het chaotische licht omgepoold en teruggegeven aan het lichaam, waarbij het zichzelf neutraliseert. Alleen het coherente gezonde licht blijft over.

Vooralsnog lijkt deze therapie zo beschreven een variant van bioresonantie.

Er bestaan vooralsnog geen onderzoeken naar de effectiviteit en veiligheid van biofotonentherapie en de indicaties die behandeld zouden kunnen worden lopen sterk uiteen, van MS, fibromyalgie tot candida en toxoplasmose. Het is te gek voor woorden dat er internet sites te vinden zijn die biofotonen therapie promoten bij ernstige ziekten zoals MS.

Biontologie

Een biontologische behandeling kost meer dan 100 Eorp (!) en wordt volgens aanhangers door de meeste verzekeraars vergoed. IOCOB vindt dit zeer merkwaardig, aangezien het hier om een behandeling gaat die nooit aannemelijk gemaakt is.

Biontologie wordt door de ‘biontologen’ alsvolgt omschreven:

Wat is Biontologie: Het lichaam is op gebouwd uit cellen, deze stralen ongeveer 100.000 lichtimpulsen per seconde uit. Deze licht deeltjes zijn biophotonen en als de cel goed functioneert, straalt deze coherent licht uit en zal het immuunsysteem optimaal werken.Als de cel niet optimaal functioneert zal het licht chaotisch zijn en is het immuunsysteem verstoord.  

We herkennen hier geen definitie in, het is meer een bizar statement, dat kant noch wal raakt. De biontologen zijn het er ook niet over eens wat het is. Want we vonden nog een tweede ‘defnitie’:

Biontologie combineert de woorden Bio en Ontologie. Bio staat voor leven en verwijst naar de mens in een levende omgeving. Biontologie is eigenlijk hetzelfde als ontologie: de studie van de ultieme realiteit van de natuur. Ontologie is door de beroemde filosoof Heidegger omschreven als; het wezen van iedere relatie tot het zijn. 

U mag het uitzoeken, maar Professor Popp is er niet blij mee! Er zijn in het net zelfs leken die zich aanbevelen met: "volledig bevoegd Biontoloog". Wie ze bevoegd heeft blijft duister, in ieder geval niet de vader van de biofotonen, Professor Popp. Luister maar:

Biofotonen:  visie van Popp en IOCOB


 

en

en


 

 

Beoordeling

Het lijkt erop dat biofotonen therapie vooralsnog niet zinvol is, omdat dat er geen coherente theorie achter staat. Het leentjebuur spelen bij het biofonen onderzoek is verdacht en IOCOB geeft deze therapie een rood stoplicht. Duidelijk mag zijn dat het onderzoek naar biofotonen als zodanig geen rood-oranje stoplicht krijgt! Dit lijkt namelijk een zeer veelbelovende richting van onderzoek. Aangezien de pseudowetenschappelijke taal die binnen de biofotonen gehanteerd wordt, geheel identiek is als de taal van de bioresonantie, voor deze richting dus ook een rood stoplicht.

Literatuur

Er is geen wetenschappelijke literatuur beschikbaar over de waarde van deze therapie met biofotonen. De literatuur die te vinden is gaat alleen over fundamenteel werk mat biofotonen, niet over het gebruiken ervan als therapie. 

Sites

Gerelateerde artikelen

Berichten

 1. Ron Fonteine schreef:

  Zelf wel goede ervaring met de behandelingen, wel altijd 2-3 dagen doodmoe erna omdat ze o.a. de lever en darmen aanpakte. Omdat ik kamp met veel problemen in de rug door verzuurde spieren/bindweefsel heb ik een apparaatje voor thuis aangeschaft wat bij mij ieder geval veel verlichting geeft. Na jaren veel pijn ben ik nu bijna 3 maanden vrij van die rugpijn. Ook al de nodige kritische vrienden en familie getest en mooie dingen gezien. Maar als mensen zich liever laten drogeren door de “specialisten” dan is dat hun pad. Onderzoek alles en behoud het goede.

  1. ROBIN schreef:

   Hi Ron,

   voor een project ben ik na veel doorklikken hier op de pagina terecht gekomen en ik denk zo maar dat ik de biofotonen heel goed voor mijn project kan gebruiken. Ik lees hier dat jij een bepaald soort apparaat hebt aangeschaft, zou je mij kunnen vertellen wat het is? En wat het precies doet?

   Groeten,
   Robin

   1. Ben schreef:

    Hallo Robin, mocht je via deze site geen reactie of contact van Ron Fonteine meer krijgen, dan zou je het kunnen proberen via o.a. zijn website leefbewust.com Ik ben zelf ook wel benieuwd naar dat apparaat. Sterkte en Groet, Ben

 2. T.Huisman schreef:

  Als ze maar bij een gespecialiseerde vakvereniging staan ingeschreven. Daar kun je hun nog op terug spreken als er iets is wat niet bevalt. Maar als zij lid zijn van een vakvereniging dan kan de huisarts mensen er ook naar toe verwijzen. Mensen die niet bij een vakvereniging staan ingeschreven kun je dubieus noemen. Ze zijn ondienstbaar en hebben een bandeloze instelling. Vaak zijn ze ook nog arrogant en laten zich indiscreet en laatdunkend uit over hun clienten. Ze vinden zich zelf heel goed en een ander niet. Als je zegt dat het je zeer slecht heeft bevallen dan bellen ze de politie op als je zegt dat het bedrog en fake is. Dreigen en schelden en uitjouwen na dat wat men heeft misdaan. Ze zijn soms levensgevaarlijk en hanteren geen zuivere (bedrijfs)ethiek. Ze zijn dan bandeloos. Alleen wat zij zelf willen en willen zich niet terug laten spreken op hetgeen wat er is gedaan of mogelijk is misgegaan. Het brengt een bepaald risico met zich mee. De mens moet centraal staan en het moet het algemene belang op een ondergeschikte manier dienen. Ze mogen hun ego niet ten koste van mensen en het algemene belang laten gelden want dan gaat het ten koste van. Dan lijken het meer op aasgieren die het niet zo nauw nemen met de rechten van mensen. Op je rechten staan en een hele dominante instelling hebben en agressief zijn bij tegenspraak. Goede wijn behoeft geen krans. Zelf opscheppen en onmatig leven en mensen valse beloftes doen dat nemen ze niet maar sommigen zijn schaamteloos en niet zo bescheiden. Ze zijn niet uit eenvoud maar heel blufferig en opschepperig. Recht en vrijheid staan ze mensen niet toe. Het lijkt wel alsof ze op machtsmisbruik uit zijn zonder dat mensen vrij zijn en met recht en rechtmatig gezag werken. Niet onverantwoord en levensgevaarlijk. Het moet wel bewezen veilig en beproefd zijn. Als het goed is moet een huisarts wel een lijst hebben met dergelijke alternatieve geneeswijzen die veilig en verantwoord werken. En de arts in kennis stellen waar men zich mee inlaat en of dat wel verantwoord is, en bewezen.Eerst nog geld en dan ook nog schade. Dat weet je maar nooit als je naar iemand toe gaat die nergens bij staat ingeschreven en pionier is.

 3. Helen Velthuis schreef:

  De filmpjes ondersteunen het verhaal heel goed.

 4. S.MSukrisno. schreef:

  Net iemand behandeld (een patiƫnte) die vraagt over biotonen therapie en gelukkig uw website heeft een goede uitleg gegeven, vrij nuchtere uitleg dus!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.