Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Andere behandelwijzen > Energetisch > Chakra therapie

Chakra therapie

shuivatuinspin.jpgChakra therapie komt vanuit het Indiase systeem van denken. Het woord "chakra" betekent wiel in het Sanskriet. Chakra’s staan voor energiecentra (subtle bodies), waarin een grote Qi dynamiek is, vandaar de aanduiding met ‘wiel’, daar deze energie als in een vortex ronddraait. Behalve dat chakrafilosofie uitgaat van energiecentra, is er ook sprake van kanalen die de energie door het lichaam leiden, ook wel de nadi’s genoemd. Nadi betekent letterlijk stromen en heeft in die zin direct verwantschap met het idee van meridianen en de qi-stromingen door die meridianen. Het nadisysteem uit India is minstens zo oud als het meridianensysteem, zo niet ouder. Bepaalde therapeuten werken via dit systeem. Het chakrasysteem zou volgens de mythologie aan ons gegeven zijn door de god Shiva (zie afbeelding), om te leren werken met subtiele energie. Maar Shiva zei ook: er zijn eigelijk geen chakra's er is alleen energie... Maar zo leren de stervelingen beter, totdat ze in het licht zijn en weten dat: al is één en één is al...

Het nadisysteem uit India is minstens zo oud als het Chinese meridianen systeem, zo niet ouder. Er zijn vele duizenden kanalen in het Indiase systeem, maar slechts enkele daarvan zijn zeer belangrijk. Zo zijn de drie verticale kanalen van groot belang, de zogenaamde Ida, Pingala en Sushuma kanalen, die sterke overeenkomsten hebben met de belangrijkste 2 extra meridianen uit de acupunctuur: de Du Mai en de Ren Mai. Ida staat voor Shakti of vrouwelijke principe en is het kanaal links liggend ten opzichte van de wervelkolom, en Pingala staat voor het Shiva of mannelijke principe en ligt ter rechter zijde. De energie die in deze nadi’s stroomt is dan ook vrouwelijk respectievelijk mannelijk. In het centrale kanaal Sushuma stromen beide energieën samen en in elk chakra vindt een fusie/synthese plaats, totdat de synthese compleet is, in het kroonchakra. De energie in deze kanalen heeft als bron de Kundalini energie, de meest vitale en potentiëel spirituele energie vanuit de Indiase filosofie. Deze ligt opgerold in het onderste chakra en kan door bepaalde oefeningen geactiveerd worden, waarna de verbinding tussen de basis chakra en de top chakra tot stand komt en het bewustzijn helder wordt. Er zijn 7 energie centra volgens deze leer in het lichaam.

Beoordeling

Chakra therapie is een vorm van lichaamswerk waar geen effectiviteitonderzoek naar gedaan is, omdat dat ook erg moeilijk is. Iedereen zal zelf de werking aan het eigen lijf moeten ervaren om te bepalen of deze vorm zinvol is. We beoordelen Chakra therapie niet met een stoplicht.

Het basis chakra, chakra 1

Dit chakra staat in contact met het aarde element en steunt de materiesamenstelling van het menselijk lichaam.De lokalisatie van dit chakra is het gebied rondom de staartwervels en de onderkant van het bekken. De emotie van eerste chakra steunt het kunnen overleven en een juist funktioneren van dit gebied maakt dat men zich bewust is van de gezondheid.  De energie van dit chakra maakt het ons mogelijk om voedsel, veiligheid en bescherming te vinden. Bij stoornissen ontstaat doodsangst, verlatingsangst en problemen om contacten met anderen aan te gaan. Bij een harmonisch ontwikkeld basischakra bestaat een gevoel van rust en geborgenheid, zekerheid en kalmte.

Het tweede chakra (onder de navel)

Het tweede chakra beheerst het waterelement, en dit steunt de persoon bij een harmonische ontwikkeling in bewegelijkheid en flexibiliteit. Hier ervaart men alle vormen van lichamelijke lust met het seksuele genot als sterkste prikkel. Bij niet harmonische ontwikkeling wordt de persoon gedreven door begeerte, jaloezie en hebzucht. Het helpt bij aangaan van sociale banden.

Het navelchakra (de zonnevlecht)

Dit centrum heeft als basisenergie het vuur, en hangt sterk samen met macht. Het levert de kracht om de persoonlijke verlangens te kunnen bevredigen en zich een plaats en status in de maatschappij te verwerven. Het derde chakra is gericht op het EGO en het eigen machtsgebied en territorium.

Het hartchakra

Het hartchakra hangt samen met het luchtelement. De functie van dit centrum is het ondersteunen van liefde, roeping en idealen. De mens die vanuit het hartchakra leeft, is in staat om zich geheel te richten op De Ander. Bij stoornissen kunnen te sterke emotionele gehechtheden ontstaan en hart- en vaatziekten.

Het Keelchakra

Dit chakra steunt het etherelement en heeft als functie expressie en communicatie.

Het voorhoofdschakra

Dit chakra wordt ook wel het derde oog chakra genoemd vanwege de kwaliteit inzicht. Kernwoorden die bij dit chakra horen zijn concentratievermogen, begrip, intuïtie en helder zien.

Het kroonchakra 

Het kroon chakra correspondeert met het hoogste Yangpunt van het lichaam en staat in contrast met het laagste Yin van het basis chakra en het acupunctuurpunt Nieren 1 onder de voeten. Het kroonchakra maakt het mogelijk om in contact te komen met transpersoonlijke inzichten en spiritualiteit.

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.