Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Andere behandelwijzen > Energetisch > Healing Touch

Healing Touch

GodHealing Touch berust op ontspannen onder de handen van een ander. IOCOB bezocht Hawaii om deze interventie nader te bestuderen, die aangeboden werd in het ziekenhuis, vooral aan pijnpatiënten.

Op 21-07-2005 sprak de secretaris van IOCOB met Beth Freitas, klinisch verpleegkundige, gespecialiseerd in pijn en palliatieve zorg. Inleiding Sinds 1999 heeft de ‘Queen’s Medical Center’ een mogelijkheid gecreëerd om in het ziekenhuis patiënten Healing Touch aan te bieden. Hob Osterlund, een gespecialiseerde verpleegkundige in pijn en palliatieve zorg, heeft deze faciliteit opgezet. Er is geen externe financiële ondersteuning voor dit programma. Er wordt gewerkt met vrijwilligers die geschoold zijn in Healing Touch. De artsen uit het ziekenhuis en een aantal huisartsen verwijzen de patiënten. Ongeveer achttien artsen, waarvan de meeste geriaters zijn, doen dit op regelmatige basis. Steeds meer artsen verwijzen, vooral wanneer ze zelf de therapie hebben ondergaan of de cursus hebben gevolgd. De vrijwilligers zijn vaak verpleegkundigen die tenminste een cursus Healing Touch van 12 -20 uur hebben gevolgd. Meer dan twintig vrijwilligers geven ongeveer een maal per week een behandeling. De duur van de behandelingen ligt tussen de 20 en 30 minuten. Alles wordt goed gedocumenteerd.

Wat is Healing Touch?

Healing Touch is een methode waarbij de therapeut zijn handen boven het lichaam van de patiënt houdt op verschillende plaatsen. Soms kan de therapeut ook de patiënt aanraken. De therapie is erop gericht om angst en pijn te reduceren en relaxatie te bewerkstelligen. De therapeut kan tijdens de therapie een bepaalde kleur visualiseren of wit licht. Vaak ervaart de patiënt een sensatie van warmte en tintelingen. De eerste keer wordt een gehele lichaamssessie gegeven, waarna ingegaan wordt op de specifieke klacht. Ook bestaat er een mogelijkheid om een CD af te spelen, waarmee de patiënt geleid wordt in het ademen en het visualiseren van een rustige omgeving. Deze sessie duurt ongeveer twintig minuten. Een voorbeeld van een specifieke behandeling is de zogenaamde ‘paindrain’ techniek. De rechter hand van de therapeut wordt op de pijnplek gelegd en de linker hand wordt van het lichaam weggehouden. De therapeut stelt zich voor dat de pijn via zijn rechter hand, door zijn lichaam gaat en uiteindelijk verdwijnt via zijn linker hand.

Indicatie en contraindicatie

De indicaties voor Healing Touch zijn angst, pre- en postoperatieve spanning, pijn welke moeilijk medicamenteus te behandelen is en misselijkheid. Patiënten met andere klachten kunnen ook doorverwezen worden, wanneer ze daar behoefte aan hebben. Contraindicaties zijn het delier en psychoses, alsmede desoriëntatie.

Therapie effecten

De meeste patiënten melden dat ze een verbeterde kwaliteit van leven ervaren. De effecten die beoogd worden zijn het verminderen van pijn en angst, het bevorderen van slaap en relaxatie en het bevorderen van het zelfregenererend vermogen van het lichaam. Beth Freitas vertelt uit eigen ervaring dat de mate van effect afhangt van de behandelaar en de patiënt. Als er een vertrouwensband is, dan heeft dat een positieve invloed op het effect. Wanneer de patiënt meer lichaamsgeorienteerd is (in tune), dan versterkt ook dit het effect van de therapie. Andere complementaire therapieën in het ziekenhuis Therapeuten die andere complementaire therapieën bedrijven, zoals acupuncturisten, masseurs, Hawaiaanse helers, kunnen de patiënten in het ziekenhuis behandelen. Wanneer de patiënten kruiden en voedingssupplementen gebruiken, dan wordt nagegaan of er geen interactie bestaat met reguliere medicatie.

Complementaire therapieën die mogelijk schade kunnen berokkenen aan andere patiënten, worden niet toegelaten in het ziekenhuis. Bijvoorbeeld een groot apparaat met metalen buizen, die de atomen in het lichaam weer op orde brengt. Echter op het apparaat staat dat mensen met een pacemaker tot 2 meter niet in de buurt mogen komen.

In het ziekenhuis worden op hun televisiezender, sets van humoristische programma’s uitgezonden, omdat humor een positieve stimulans is. Hob Osterlund heeft een komische tekenfilm voor het ziekenhuis gemaakt.

Toekomst van Healing Touch in het ziekenhuis

Beth Freitas is positief over het voortbestaan van dit programma. De patiënten zijn zeer te spreken over deze aanvulling en vragen om Healing Touch. Het enige knelpunt zou in de toekomst kunnen zijn het vinden van nieuwe vrijwilligers die Healing Touch geven. De organisatoren van dit programma rekruteren vrijwilligers op cursussen waar Healing Touch wordt onderwezen. Een stimulans voor de vrijwilligers is dat ze een cursus gesponsord krijgen als ze een bepaald hoeveelheid uren in een jaar ingezet hebben.  Andere ziekenhuizen op Oahu, Hawaii met een Healing Touch programma Er zijn een aantal ziekenhuizen die een dergelijk programma hebben opgezet. Het Kaiser ziekenhuis en het Castle Ziekenhuis behandelen volwassenen. Het Kapiolani ziekenhuis behandelt ook baby’s, die prematuur geboren zijn en lijden aan zogenaamde ‘failure to thrive’ en aan infecties.

Beoordeling

IOCOB beoordeelt Healing Touch niet met een stoplicht, men kan het beste zelf aan den lijve ervaren wat Healing Touch doet. Onderzoek doen naar de effecten van Healing Touch is moeilijk, omdat er niet onderzocht kan worden in de klassieke manier van het geblindeerde onderzoek.

Literatuur

 • “The Integration of Healing Touch with Conventional Care at the Scripps Center for Integrative Medicine”. Explore Magazine, The Journal of Science and Healing. March 2005. By Rauni Prittinen King.
 • "Healing Touch and Quality of Life in Women Receiving Radiation Treatment for Cancer: A Randomized Controlled Trial." Alternative Therapies in Health and Medicine. May/June 2004. By Cynthia Loveland Cook PhD, RN ACSW, Joanne F. Guerrerio, RN, MSN, CHTP, HNC, Victoria E. Slater PhD, RN, CHTI, HNC.
 • "A Review of Healing Touch Studies" Journal of Nursing Scholarship. June 2004. By Diane Wind Wardell.
 • ‘Therapeutic massage and Healing Touch improve symptoms of cancer’. Integrative Cancer Therapies. 2003. By Post-White, J., Kinney, M.E., Savik, K., Gau, J.B., Wilcox, C. and Lerner I.
 • Samarel, N. (1992) The Experience of Receiving T herapeutic Touch. Adv. in Nurs. Science. 17( 6): 651-7.
 • Wetzel, W. (1989) Reiki Healing; A Physiologic Perspective. J of Hol. Nurs. 7( 1).
 • Heidt, P. (1981) Effect of Therapeutic Touch on Anxiety Level of Hospital Patients. Nursing Resear ch. 30:32-7.
 • Grad, B. (1965) Some Biological Effects of the Laying-on of Hands: A review of Experiments with Animals and Plants. J of the Am. Society for Physical Res. 59:95-127.
 • Smith, M. J. (1973) Enzymes are activated by the laying-on of hands. Human Dimensions. 2:46-48.
 • Krieger, D. et al. (1979) Physiologic indices of Therapeutic Touch. Am J Nurs. 4:660-662.
 • Grad, B. et al. (1961) An Unorthodox Method of Wound Healing In Mice. Int J Parapsyhol. 3:5-24.
 • Wirth, D. P. (1990) The Effect of Non-contact Therapeutic Touch on the Healing Rate of Full Thickness Dermal Wounds. Subtle Energies. 1(1):1-20.

Sites

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.