Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Andere behandelwijzen > Energetisch > Magneten gaan regulier: Transcraniele magnetische stimulatie

Magneten gaan regulier: Transcraniele magnetische stimulatie

Transcraniele magnetische stimulatie van de hersenen (rTMS). rTMS staat voor repetitive transcranial magnetic stimulation en wordt met een electromagneet op het hoofd een magnetisch veld ontwikkeld in de hersenen. Deze stimulatie wordt gedurende korte tijd aangeboden. In een serie behandelingen wordt dan getracht effect te bereiken. De behandeling wordt bijvoorbeeld ingezet bij de behandeling van depressies.

Eind 2007 vonden we het volgende persbericht over onderzoek naar deze methode bij depressie:

Persbericht

Nijmegen, 27 december 2007 – rTMS ofwel magnetische hersenstimulatie is een nieuwe behandelvorm bij depressie als alternatief voor antidepressiva. Na ruim 20 jaar onderzoek en de eerste praktijkervaringen, blijkt deze behandelvorm zeer goede effecten te hebben met nagenoeg geen bijwerkingen. Transcraniële magnetische hersenstimulatie (rTMS) is onderdeel van een nieuwe ontwikkeling waarbij de behandeling van psychiatrische stoornissen steeds meer gelokaliseerd en gepersonaliseerd wordt toegepast.

Naast rTMS horen ook Deep brain stimulation en EEG-biofeedback tot deze nieuwe stroming in de gezondheidszorg, namelijk Personalized Medicine.

De doelstelling van Personalized Medicine is te komen tot een hogere effectiviteit van behandelingen met minder bijwerkingen. Afgelopen maand zijn de resultaten gepresenteerd van de eerste grootschalige gecontroleerde studie naar de effecten van rTMS behandeling. In deze studie werden meer dan 300 depressieve patiënten behandeld met rTMS.

Dit waren allemaal patiënten die niet reageerden op antidepressiva zoals seroxat en prozac. Dit onderzoek – gepubliceerd in het internationale tijdschrift Biological Psychiatry door O’Reardon en collega’s – laat zien dat rTMS een veilige en effectieve behandeling is, bij depressieve patiënten die niet reageren op antidepressiva en Nijmegen wordt rTMS voor de behandeling van depressie uitgevoerd in combinatie met cognitieve gedragstherapie. Op basis van toegepast hersenonderzoek (QEEG) wordt een gepersonaliseerd behandelplan opgesteld.

Dit bestaat uit de bepaling van het juiste hersengebied en de passende stimulatiefrequentie. De eerste, voorlopige resultaten laten zien dat zo’n 90% van de patiënten volledige remissie laten zien binnen 20 sessies.

Deze patiënten zijn dus niet langer diagnosticeerbaar als depressief. Alle patiënten laten binnen 15 sessies een duidelijke afname van de depressieve klachten zien van bijna 60%. Momenteel worden nog meer gegevens verzameld en de verwachting is dat de volledige onderzoeksgegevens begin 2008 gepresenteerd kunnen worden. 

Beoordeling

Er is relatief weinig onderzoek gedaan naar de effectiviteit van deze methode, vandaar vooralsnog een oranje stoplicht. Wel werken er verschillende academische groepen met deze techniek, zowel op gebied van onderzoek als op het gebied van experimentele behandeling. Grappig is dat Regulier nu Alternatief gaat….met magneten door de schedel….Zo zie je weer hoe weinig duidelijke verschillen er zijn…

Literatuur

Martin, J. L., Barbanoj, M. J., Schlaepfer, T. E., Clos, S., Perez, V., Kulisevsky, J., en Gironell, A. (2002). Transcranial magnetic stimulation for treating depression. Cochrane.Database.Syst.Rev., CD003493

McNamara, B., Ray, J. L., Arthurs, O. J., en Boniface, S. (2001). Transcranial magnetic stimulation for depression and other psychiatric disorders. Psychol.Med., 31:1141-1146.

Berichten

  1. Erik schreef:

    Heel leuke ontwikkeling en al aardige resultaten.
    Ik heb al een tijd een ‘voorgevoel’ (dus geen EBM!) gehad dat magnetisme helend kan werken. Diverse magnetische toepassing heb ik enkele malen toegepast op oa ondergetekende en er toch ook goede resultaten van gezien.
    Waarschijnlijk een mooi nieuw terrein op de scheidslijn!

    Erik

  2. martijn schreef:

    De onderzoeksresultaten waarnaar gerefereerd word hierboven kunnen terug worden gevonden op http://www.brainclinics.com

    Ik snap alleen de uitdrukking …dat regulier alternatief gaat… niet. In onze praktijk worden alleen evidence based technieken toegepast, met een uitgebreid QEEG onderzoek vooraf. Verder is er veel over rTMS gepubliceerd, en zijn er praktisch geen bijwerkingen in tegenstelling tot medicatie.

    Martijn Arns
    Brainclinics Treatment

  3. Aukje schreef:

    http://www.gr.nl/samenvatting.php?ID=1761

    De gezondheidsraad spreekt, zoals blijkt uit een persbericht van oktober 2008, beloftevol over rTMS als interventiemiddel bij depressie.

    Aukje Bootsma
    Brainclinics Treatment

  4. Liesbeth schreef:

    Ik ben een ongelukkige depressieveling die zich op dit moment de behandeling ondergaat met rTMS. Vandaag was de tweede keer en ik bij de 10e behandeling zal er geëvalueerd worden hoe het aanslaat. Ik heb goede hoop en vind dat deze behandeling zo snel mogelijk vergoed moet worden door de verzekeringen. Nu betaal ik het helemaal zelf, wat je in wanhoop ook gewoon doet. Mocht iemand geïnteresseerd zijn over het verloop en het effect bij mij dan hoor ik het wel.

    1. Liesbeth schreef:

      sorry voor de fouten in de zinnen 😛 …lang leve de chaos in je brein

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.