Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Geen categorie > Ooracupunctuur

Ooracupunctuur

De ooracupunctuur is de meest bekende vorm van microsysteem acupunctuur. In het oor zijn alle onderdelen van het lichaam terug te vinden. Behandeling van bijvoorbeeld pijn in de arm kan ook goed geschieden door het specifieke punt voor schouder of handpunt in het oor aan te prikken.

Bij ooracupunctuur worden er meestal per oor 1-5 naalden gebruikt. In speciale gevallen kan op de oornaalden ook electro-acupunctuur worden toegepast. Vooral bij de bestrijding van pijnklachten is ooracupunctuur uitermate geschikt. Men name omdat er ook verblijfsnaalden ingezet kunnen worden, of kleine magneetjes, die een acupunctuurpunt in het oor gedurende enkele dagen stimuleren. Bij verblijfsnaalden laat men de patiënt altijd weten dat hij bij de minste pijn of roodheid de naaldjes moet verwijderen, om de zeldzame bijwerking van chondritis te voorkomen.

Er is wel wat onderzoek gedaan met ooracupunctuur, bijvoorbeeld bij reuma, waarbij aanwijzingen zijn dat deze vorm van acupunctuur zinvol is. [1]

Er zijn verschillende vormen van ooracupunctuur, een Chinees en een Frans systeem, en ook nog een meer spiritueel systeem.

De zogenaamde auriculomedicinae is een bjzondere variant van de ooracupunctuur, die meer verwant is met energetische geneeskunde en bioresonantie methoden dan met de acupunctuur sec.

Beoordeling

Acupunctuur is veilig en effectief voor een groot aantal aandoeningen. Er is echter weinig onderzoek gedaan naar de specifieke werkzaamheid van bijzondere onderdelen van de acupunctuur, zoals de ooracupunctuur. De indruk bestaat dat de effectiviteit tenminste vergelijkbaar is met de effectiviteit van de klassieke Chinese acupunctuur.

Referentie

[1] Bernateck M, Becker M, Schwake C, Hoy L, Passie T, Parlesak A, Fischer MJ, Fink M, Karst M. | Adjuvant auricular electroacupuncture and autogenic training in rheumatoid arthritis: a randomized controlled trial. Auricular acupuncture and autogenic training in rheumatoid arthritis. | Forsch Komplementmed. | 2008 Aug;15(4):187-93. doi: 10.1159/000141929. Epub 2008 Jul 29.

Gerelateerde artikelen

Berichten

  1. Erik schreef:

    Verstandig om eens prof. Amwli (2000 of 2001) te lezen en de heren van Weijk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.