Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Geen categorie > Fibromyalgie

Fibromyalgie

Fibromyalgie is een chronische aandoening van de spieren en gaat gepaard met pijn op bepaalde drukpunten in de spieren en met vermoeidheid.

Fibromyalgie kan opgevat worden als een chronische vorm van reuma die niet met ontsteking gepaard gaat en de weke delen betreft, vooral spieren. Fibromyalgie wordt gekenmerkt door chronische pijnen in spieren en aanhechtingen van de spieren, alsmede bindweefsel. De pijnen zijn verspreid over het gehele bewegingsapparaat, rug, schouders, armen en benen. In de spieren zijn drukpijnlijke plekken aanwezig, de zogenaamde Tender Points. Wanneer de pijn goed lokaliseerbaar is, noemen we dat een Tender Point. Wanneer het pijnpunt tevens een uitstralende pijn veroorzaakt wordt het een Trigger Point genoemd.

De pijn in de spieren kan verergeren tijdens en na lichamelijke activiteit en bij koude en vochtige weersomstandigheden. Fibromyalgie komt vaak voor bij patiënten die tevens last hebben van slaapstoornissen, chronische vermoeidheid, angsten, kriebelingen en jeuk, hoofdpijnen en stoornissen van de stoelgang.

Complementaire behandelingen

Het is bij fibromyalgie erg belangrijk om langzaam, op geleide van de klachten weer te gaan bewegen, te fietsen of te wandelen. Ook zwemmen in warm water kan een goed effect hebben. Door de beweging komt er weer betere doorstroming in de spieren en op den duur nemen de klachten dan af. Dat beweging zeer belangrijk is, blijkt ook steeds meer uit modern biochemisch onderzoek. Het is wel zo dat het bewegen langzaam moet worden opgenomen, en langzaam moet worden opgevoerd. Anders werkt het avenrechts. Ook ontspanningsoefeningen en qigong hebben een positieve invloed op de klachten.

Dieet en voedingssupplementen, zoals visolie, kunnen helpen. Magnesium, SAME en appelzuur worden ook vaak genoemd. Daarnaast kan acupunctuur zinvol zijn en diverse vormen van bewegingstherapie. Triggerpunten kunnen ook aangeprikt worden via een vorm van farmacoacupunctuur. Daarbij wordt het punt geprikt en wordt er een hele kleine dosis verdovende vloeistof ingespoten, zoals lidocaine.

De behandeling met bepaalde homeopathica die opgesnoven moeten worden helpt bij het verminderen van de pijnervaring, zo bleek kortgeleden op basis van een neurofysiologisch onderzoek.

Er zijn ook veel complementaire behandelingen die wel aanbevolen worden, maar die geen nut hebben, zoals het hormoon DHEA, dat wel aanbevolen wordt als de bron van de eeuwige jeugd.

Fibromyalgie, Candida en Hypoglycemie

De relatie tussen Candida en fibromyalgie is nooit bewezen. In het internet zijn allerlei verhalen over deze relatie. Zo kan een citaat uit een Nederlandse website gevonden worden:

‘Uit onderzoek is verder gebleken dat 80 van de 100 fibromyalgie patiënten lijden aan Candida albicans schimmelinfectie.’

Een zoektocht op de grootste database Pubmed levert echter geen enkel artikel op over candida en fibromyalgie! Dus wat dat dan voor onderzoeken zijn die op het internet besproken worden, is geheel onduidelijk.

Fibromyalgie is dus geen chronische ontsteking met Candida. Ook de relatie tussen hypoglycemie en fibromyalgie berust op een hypothese. Wel kan het belangrijk zijn om te letten op eventuele overgevoeligheden voor voedsel. Bekend is dat suiker en volle (zoete) melk bij fibromyalgie niet goed kan zijn, en vooral de vermoeidheid kan laten toenemen.

Sites

Literatuur

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.