Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Bioenergetica

Bioenergetica is een onderdeel van emotioneel lichaamswerk. De grondlegger is Alexander Lowen, een Amerikaans psychiater.

Lowen werkte aan een omvattende verklaring van de relatie tussen lichaam en emoties. Hij meent dat alle emotionele ervaringen als een soort bevroren geschiedenis in ons lichaam vastgezet zijn. Vooral de emotionele pijnen uit de jeugdjaren kunnen zo aanleiding zijn voor het feit dat bepaalde spiergroepen verkrampt zijn. Zo ontstaat een soort pantser rond de mens om vergelijkbare nieuwe pijnlijke emoties buiten te sluiten. Helaas heeft die beschermende reflex ook als effect dat men niet meer geraakt kan worden in het contact met de ander. Zo wordt het sociale isolement en de pijn van isolatie in stand gehouden. Met dit lichaamswerk ontstaat inzicht in wat de patiënt met zichzelf doet en kunnen oude conditioneringen herkend en doorbroken worden.

Beoordeling

De waarde van Bioenergetica zal men zelf moeten onderzoeken. Bioenergetica krijgt geen stoplicht van IOCOB, omdat onderzoek naar de effecten van dit soort methoden op een traditionele manier eigenlijk onmogelijk is. De methode lijkt geschikt om bij diepliggende emoties te komen die via praten alleen onbenaderbaar blijven.

Sites

Literatuur

Alexander Löwen: Bio-energetica Uitg. Bert Bakker, 1980. ISBN 90-6019-391-1

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.