Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Chronische pijn > Haptonomie

Haptonomie

De term haptonomie is een samenvoeging van twee begrippen, 'hapsis' die term staat voor gevoelscontact, met name de tastzin betreffend, en gevoelsbeleving en 'nomos' verwijzend naar de begrippen wet, regel en norm. 'Hapto' staat binnen de haptonomie voor: ik vestig een relatie door tactiel contact om te helen, om heel te maken, om de ander in zijn bestaan te bevestigen.

Het voelen van elkaar is zo oud als de mensheid, hier een afbeelding uit de negentiende eeuwHet affectieve contact versterken en harmoniseren, vanuit het eigen lijf opgebouwd, is karakteristiek voor de haptonomische benadering en begeleiding. Haptonomie is vooral zinvol als het ingezet wordt bij patiënten die het contact met het eigen lijf en de eigen emoties moeilijk vinden. Ook bij chronische pijnklachten samenhangend met stoornissen van houding en beweging is haptonomie zinvol.

Beoordeling

De waarde van haptonomie zal men zelf moeten onderzoeken. Haptonomie krijgt geen stoplicht van IOCOB, omdat onderzoek naar de effecten van dit soort methoden op een traditionele manier eigenlijk onmogelijk is. Er is in Nederland veel ervaring met haptonomie opgebouwd.

Sites

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.