Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Andere behandelwijzen > Manipulaties > Bowen therapie

Bowen therapie

Bowen therapie of techniek is een van oorsprong Australische therapie die relatief nieuw is in Nederland. Een Bowen behandeling bestaat uit een zacht manipulerende bewegingen waarbij spieren, pezen, gewrichtsbanden en zenuwbanen betrokken worden.


 

Kenmerkend voor de Bowen benadering is, dat de therapeut tussen de series ingrepen de behandelruimte telkens voor enkele minuten verlaat. Hierdoor kan het lichaam zich volledig concentreren op de afgegeven signalen. Een behandeling bestaat doorgaans uit het balanceren van het hele lichaam waarbij in veel gevallen het accent van de behandeling gelegd wordt op het probleemgebied. Op de afbeelding is te zien dat de manipulatie bestaat uit het trekken met de hand dwars over de lengtespieren van de rug.

De kracht van de Bowen therapie is met name gelegen in de patiënt-vriendelijkheid (de behandeling is aangenaam en in principe pijnloos) en resultaatsnelheid (het is snel duidelijk of de behandeling aanslaat).

Een Bowen behandeling duurt circa 30-45 minuten en is geschikt voor alle leeftijden. De behandeling komt bij een groeiend aantal zorgverzekeraars voor vergoeding in aanmerking.

Voorbeelden van klachten die goed kunnen reageren op Bowen therapie zijn:

 • Rug-, nek-, schouder- en whiplashklachten
 • Gewrichtsklachten,
 • fibromyalgie en RSI
 • Migraine,
 • chronische vermoeidheid en M.E.
 •  Ademhalingsklachten en allergieën
 • Zwangerschaps-, menstruatie- en overgangsklachten
 • Pijnverlichting en stress
 • Sportblessures

Beoordeling

De waarde van de Bowen techniek zal men zelf moeten onderzoeken. Bowen techniek krijgt geen stoplicht van IOCOB, omdat onderzoek naar de effecten op een traditionele manier eigenlijk onmogelijk is.

Sites en verbanden

In Nederland wordt de Bowen Techniek met name uitgedragen door BowNed, Centrum voor Bowen Nederland en België. BowTech is de Australische organisatie. Er bestaan samenwerkingsverbanden tussen Nederlandse Bowen therapeuten en The European College of Bowen Studies uit Engeland (E.C.B.S.). Deze laatste organisatie heeft een goede site en is vertegenwoordigd in Engeland, Zweden, IJsland, Ierland en Nederland. Inmiddels bestaat er ook onderbouwing van de techniek. Dubbelblinde onderzoeken zijn gedaan in Engeland door de E.C.B.S. o.a. naar de resultaten van het behandelen met de Bowen Techniek van mensen die een ‘frozen shoulder’ hebben. De resultaten van dit onderzoek staan op de website van de E.C.B.S.

Berichten

 1. Erik schreef:

  Video not available

 2. R. Stuut schreef:

  Als analytisch en geochemicus ben ik altijd zeer benieuwd naar de wetenschappelijke achtergronden en ben niet geneid om zondermeer een traditionele op alternatieve techniek te accepteren. Afgelopen zomer vakantie ben ik echter toevallig met de bowentechniek in aanrakin gekomen. Ik heb in mei een trauma opgelopen aan mijn schouder waardoor ik mijn arm niet verder dan ca 80 graden omhoog kon krijgen. Terwijl ik al een maand of 2 fysiotherapie kreeg. Onderweg naar de vakantiebestemming kwamen we bij een B&B waar ook iemand aanwezig was die “BOWEN’ therapie deed. Ik was erg sceptisch maar op aandringen van mijn wederhelft toch maar eens gekeken onder het mom van baat het niet dan schaadt het niet. Tot mijn stomme verbazing kon ik na de behandeling mijn arm vrijwel pijnloos weer omhoogkrijgen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.