Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Chronische pijn > Bindweefselmassage

Bindweefselmassage

Bindweefselmassage bestaat uit het geven van rekprikkels aan de huid. Door dat rekken worden de huid en het bindweefsel gestimuleerd. Daardoor neemt de doorbloeding toe en die de voedingstoestand verbetert. Ook de zogenaamde verklevingen, die soms de oorzaak van bijvoorbeeld chronische rugpijnen kunnen zijn, verminderen. Hierdoor worden de pijnprikkels en de stoornissen van het vegetatieve zenuwstelsel ook minder. De basisgedachte past ook binnen de segmentale acupunctuur, door middel van het activeren van de zogenaamde cuto-viscerale reflexen. Dat wil zeggen het beinvloeden van spierfuncties en functies van organen via het stimuleren van de huid.

Aan het begin van de twintigste eeuw ontstond de bindweefselmassage, en de basis werd gelegd door Elisabeth Dieke (1884-1952). Zij leed aan een lastige bindweefselziekte, de ziekte van Buerger. Hierbij neemt de bloedcirculatie zo af dat amputatie van bijvoorbeeld de voet nodig kan worden. Zij ontdekte dat ze zo een dreigende amputatie van haar voet zelf kon voorkomen door het masseren van de huid rond het heiligbeeen. Bij het aanraken van die huid voelde ze namelijk een snijdende pijn en ze merkte op dat de huid verkleefd was met de onderliggende spieren. Door massage werd de doorbloeding van ditgebied beter en tegelijkertijd nam de bloodcirculatie in de voet toe, zodat de amputatie vermeden kon worden.

Rond 1900 had de bekende neuroloog Henry Head al de basis gelegd van relaties tussen bjivoorbeeld de voet en de huid rond het heiligbeen, zoals door Dieke ook opgemerkt was. Vanuit zijn werk ontstond het begrip de Headse zones. Bindweefselmassage steunt  a theorievorming. op deze reflexleer van Head.

Er zijn verschillende vormen van bindweefselmassage. Bij de oppervlakkige techniek is wordt heel voorzichtig gemannipuleerd en die vorm wordt vooral ingezet bij ernstige klachten en verstoorde vegetatieve reacties van het lichaam. Een tweede techniek is het rollen van huidplooien om zo de bindwefsels vrij te maken van de odnerlaag. De patient kan dit voelen als scherppe pijn. Bij de derde techniek trekt de therapeut met de vingertoppen sporen in de huidplooien. Ook dit voelt scherp en snijdend aan.

Er zijn veel varianten te vinden van deze massagesoort, en die dan ook andere technieken toevoegen, zoals naprapathie.

Beoordeling

De waarde van bindweefselmassage zal men zelf moeten onderzoeken. Bindweefselmassage krijgt geen stoplicht van IOCOB, omdat onderzoek naar de effecten op een traditionele manier moeilijk is.

Sites

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.