Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Reflexologie

Reflexologie of reflexzone therapie berust op het principe dat het gehele lichaam wordt weerspiegeld in een gedeelte van het lichaam, zoals het oor en de voet. Andere reflexzones zijn te vinden op handen, de neus, vingers, en buik. Alle organen, klieren en andere delen van het lichaam worden in die reflexzones weergegeven. Dit principe is herkenbaar als het hologram. In elk gebied van een hologram is namelijk het geheel vertegenwoordigd. Als een klein hoekje uit een hologram wordt geknipt, is daarin weer het hele beeld met alle lichaamsdelen zichtbaar.

Al op oude papyrusafbeeldingen is te zien dat de Egyptenaren handen en voeten masseerden, en vermoedelijk gebruik maakten van het sterk ontspannend effect hiervan. Reflexzone massage kan op de handen en voeten gegeven worden. Ook Japanse drukpuntmassage is een voorbeeld van reflexzone therapie.

Deze behandeling heeft grote waarde als een ontspannende techniek, iedereen zal zelf moeten ervaren hoe zinvol de behandeling is. Er zijn aanwijzingen dat reflexologie ingezet kan worden bij terminale kanker patiënten, om de vermoeidheid te verminderen (Combined modality treatment of aromatherapy, footsoak, and reflexology relieves fatigue in patients with cancer). In gespecialiseerde gebieden van de reflexologie, zoals het oor is vanuit de acupunctuur meer bewijs van effectiviteit geleverd.

Beoordeling

De waarde van reflex massage zal men zelf moeten onderzoeken. Reflexologie krijgt geen stoplicht van IOCOB, omdat onderzoek naar de effecten van dit soort methoden op een traditionele manier eigenlijk onmogelijk is.

Sites

Literatuur

Gerelateerde artikelen

Berichten

  1. Hanneke van Baal schreef:

    de reflexologie krijgt van het IOCOB geen stoplicht omdat er volgens het instituut geen traditioneel onderzoek naar de effecten mogelijk zijn. In Denemarken, waar een vijfde deel van de bevolking gebruik maakt van deze vorm van therapie, wordt al jaren onderzoek gedaan naar effecten van reflexzonetherapie, vaak ook in samenwerking met artsen en ziekenhuizen. Aan welke criteria moeten deze onderzoeken voldoen, wil het IOCOB waarde aan deze resultaten hechten? En is het mogelijk om op een groen stoplicht te komen? Verder lijkt ons de onderverdeling van de reflexologie onder de categorie manipulaties wat misplaatst. in principe staat reflexologie op zichzelf omdat het neurologische, energetische en manipulatieve elementen in zich heeft. Is er ooit onderzoek naar gedaan naar het aantal mensen die gebruik maakt van reflexologie?
    Er zijn trouwens ook reflexzones en punten op het gezicht te vinden, een techniek die de Indianen uit Zuid-Amerika al eeuwen toepasten. Dit heeft Lone Sorensen als model verder ontwikkeld.
    Dit commentaar heb ik geschreven als lid van de commissie externe contacten en onderzoek van de vereniging VNRT, een beroepsvereniging van reflexologen op HBO niveau die de kwaliteit waarborgt van haar leden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.