Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Chiropractie

Chiropractie, een bepaalde vorm van manipulatie van de wervelkolom, werd  door de Amerikaan Daniël David Palmer (1844-1913) vanaf 1895 ontwikkeld. Het woord 'chiropractie' is opgebouwd uit 'cheir', het Griekse woord voor hand en 'prattein' wat beoefenen betekent. In de volksmond wordt chiropractie of mchiropraxie ook wel bottenkraken genoemd, omdat er vaak een krakerig geluid gehoord wordt tijdens de ingreep.

De gronlegger van de chiropraxie is dus Palmer. Vanuit de chiropractie wordt verwezen naar de werken van Hippocrates, de ‘Vader van de geneeskunde’, die meende dat de oorzaak van vele ziekten in de wervelkolom ligt. Chiropractie richt zich op de diagnostiek, behandeling en preventie van aandoeningen van het bewegingsapparaat. Deze therapie is een vorm van manuele therapie. De indicaties zijn o.a. pijnen in spieren en gewrichten. Door manipulaties van de wervelkolom, aangeduid door de therapeut als ‘de wervels weer op hun plaats brengen’, tracht de chiropractor de pijnen te verminderen. De chiropractie streeft naar een onafhankelijke plaats binnen de eerstelijns gezondheidszorg.

Een klinische studie suggereert dat chiropractie bij aspecifieke rugpijn beter werkt dan oefeningen of fysiotherapie, ook op langere termijn. Een ander onderzoek liet zien dat het effect van chiropractie in vergelijking met een antidepressief en pijnstillend middel, amitriptyline, bij spanningshoofdpijn bijna gelijk was. Op langere termijn hoefden de patiënten die chiropractie ondergingen minder medicatie te gebruiken en hadden ze minder bijwerkingen. In een ander onderzoek blijkt deze vorm van manipuleren beter dan spierverslappende medicatie of placebo bij lage rugpijn.

Er wordt gesuggereerd dat chiropractie ingezet kan worden bij klachten zoals bij menstruele pijnen (dysmenorrhoea). De Cochrane review groep heeft hier echter geen aanwijzingen voor gevonden. Vooral in Amerika wordt veel gewerkt met deze vorm van manuele therapie. Er zijn op dit gebied ruim 200 artikelen gepubliceerd over klinisch onderzoek. Een recente meta-analyse van Ernst was echter minder positief. Vermoedelijk zijn de effecten van dit soort interventies ookniet zo heel makkelijk te meten, en in grote meta-analyses komt het probleem van de heterogene uitkomstmaten naar voren.

Bijwerkingen

Bijwerkingen van chiropractie: in een periode van 10 jaar werden in Amerika 23 gevallen van zogenaamde dissectie van een nekslagader (Arteria vertebralis) gezien. Dit kan de oorzaak zijn van een beroerte.

Beoordeling

Er zijn goede opleidingen voor chiropraxie en een lange traditie. De hoeveelheid bewijs voor chiropraxie  is niet zo groot en duidelijk als voor de manuele therapie, waar hier in Nederland enorm veel aandacht aan geschonken is, vooral via het EMGO in Amsterdam. IOCOB beoordeelt deze stroming met een groenoranje stoplicht. Er zou nog wat extra onderzoek gedaan kunnen worden naar de effecten van deze behandelvorm.

Sites en Literatuur

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.