Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Andere behandelwijzen > Lichaamswerk > Alexander therapie

Alexander therapie

Alexander ontwikkelde zijn techniek, omdat hij zelf aan een ernstige en chronische vorm van heesheid leed. Hij observeerde zichzelf gedurende een langere tijd en merkte dat wanneer hij begon te spreken, zijn nek en rug aanspande.

Ook wierp hij zijn hoofd terug in de richting van de rug. Hij beschreef dit als een patroon van chronisch foutief gebruik van spiergroepen. Door dit idee verder uit te werken ontwikkelde hij de therapie, die gebaseerd is op het beter leren voelen wat het eigen lichaam doet. Zo kan de spanning verminderd worden.Alexandertherapie is dus een vorm van houdingstherapie.

Alexandertherapie is ontwikkeld in Australië door F. Matthias Alexander (1869-1955). Hiernaast lopend op het strand.

AlexanderDe Alexandertechniek wordt o.a. toegepast bij angsten, depressies, stress-gerelateerde aandoeningen en rugklachten. Het idee bij de eerst genoemde indicaties is dat er bij angsten, depressies en stress een hoge spierspanning bestaat, en daardoor een foute houding en dat via correctie hiervan de stress ook vermindert.

Beoordeling

De waarde van deze techniek zal men zelf moeten onderzoeken, deze vorm krijgt geen stoplicht van IOCOB, omdat onderzoek naar de effecten van dit soort methoden op een traditionele manier eigenlijk onmogelijk is.

Sites

Literatuur en informatie

Gerelateerde artikelen

Berichten

  1. Francis Koopman schreef:

    http://www.somaticsed.com/education.html
    https://www.youtube.com/watch?v=_cWnoZqJZ8g#t=13

    Thomas Hanna is de oprichter van Hanna Somatics. Deze methode is er om stress/trauma’s uit de spieren te halen.
    Th. Hanna heeft voor de basis van zijn baanbrekend onderzoek, gebruik gemaakt van de kennis van o.a. Feldenkrais, Alexandertechnique, yoga, pilates, neurologie, ademhaling en meer. In het jaar 1995 op de markt gebracht. Helaas overleed Thomas Hanna na de vierde dag van de eerste 5daase teachertraining die hij gaf.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.