Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Geen categorie > Chronisch Vermoeidheidssyndroom

Chronisch Vermoeidheidssyndroom

Chronische vermoeidheid komt in onze maatschappij veel voor. De reden hiervoor is nog niet helemaal duidelijk. Wel duidelijk is, dat je vermoeidheid en moeheid als serieuze tekenen van het lichaam moet opvatten en dat het belangrijk is om zelf een actieve houding aan te nemen in het zoeken naar een optimale behandeling. Veel eigen initiatief, weer proberen in de goede flow te komen, goede voeding en regelmatig sporten zijn belangrijke elementen die kunnen helpen. Maar de weg van chronische vermoeidheid naar vitaliteit is een lange weg!

We geven hier de visie weer van het Kenniscentrum Chronische Vermoeidheid van het Nijmeegse Universitaire Ziekenhuis, de Radboudkliniek:

Moeheid is een klacht die zeer veel voorkomt. Iedereen is wel eens moe. Moeheid is zelfs voor de meesten van ons een dagelijkse ervaring. De volgende morgen of na rust is het gewoonlijk weer over. Bij sommige mensen blijft de vermoeidheid langere tijd aanwezig. Toch spreken we dan nog niet van chronische vermoeidheid. Bekend is dat zeker bij 80% van de mensen de ernstige vermoeidheid binnen enkele weken tot enkele maanden weer overgaat. Chronische vermoeidheid als klacht komt ook zeer vaak voor bij mensen met chronische ziekten. Chronische vermoeidheid kan bijvoorbeeld voorkomen bij patiënten met spierziekten, patiënten met chronische alvleesklierontsteking, patiënten met multipele sclerose, patiënten met hartziekten of patiënten met een te traag werkende schildklier. Chronische vermoeidheid komt ook regelmatig voor na een ernstige ziekte, bijvoorbeeld na een beroerte (herseninfarct, hersenbloeding), of soms nog lang na behandeling van kanker.

Bij een klein deel (minder dan 20%) kunnen de vermoeidheidsklachten langer dan zes maanden aanhouden. In dat geval kan sprake zijn van het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS). CVS is niet meer dan een naam voor ernstige vermoeidheidsklachten die niet aan een herkenbare ziekte kunnen worden toegeschreven. (zie boven)

Er is sprake van het chronisch vermoeidheidssyndroom als:

  • er ernstige aanhoudende of telkens terugkerende vermoeidheidsklachten aanwezig zijn die niet aanzienlijk verbeteren door rust en niet het gevolg zijn van voortdurende inspanning,
  • de vermoeidheid heeft geleid tot forse afname van vroegere niveaus van beroepsmatig, sociaal en/of persoonlijk functioneren,
  • voor deze klachten geen lichamelijk verklaring te vinden is,
  • de klachten tenminste zes maanden bestaan

Chronische vermoeidheid kan gezien worden als een signaal van het lijf dat er iets mis is. Om weer op het juiste spoor te komen zijn er veel invalshoeken, goed dieet, begeleid sporten, positieve levensinstelling, coaching en counseling en vele complementaire behandelvormen, zoals acupunctuur, natuurgeneeswijze en supplementen. Maar heel belangrijk is dat men zich realiseert dat pilletjes en dieeten niet de uiteindelijke oplossing leveren, dat men zelf serieus naar het eigen leefpatroon moet leren kijken en dat patroon moet optimaliseren. Verklaringen vanuit candida infecties of hypoglycemie zijn puur hypothetisch.

Sites

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.