Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Andere behandelwijzen > Biologisch > Voeding therapie

Voeding therapie

Voeding als therapie: patiënten worden vaak geholpen met voedingsadviezen. We maken regelmatig mee dat patiënten in een korte tijd veel uiteenlopende en afwijkende adviezen krijgen, bijvoorbeeld: geen aardappelen en tomaten, want dat zijn nachtschaden (en dus niet goed), olijfolie, paprika en tomaten (want dat is mediterraan en dus goed), geen melk en suiker (want daar stagneert de energie van), veel kwark (want daar zitten zwavelhoudende eiwitten in), etc. Moeilijk dus.

Er zijn zeer veel verschillende dieëten op de markt en sommige zijn geheel tegengesteld. Er is geen eenduidig advies te geven, want de waarde van veel voedingsadviezen is moeilijk aan te tonen.

Therapeuten die voedingstherapie adviseren doen dat als onderdeel van de natuurgeneeswijzen. Bij deze complementaire stoming wordt er vanuit gegaan dat ieder mens een zelfregulerende en zelfhelende potentie bezit. Bij ziekte denkt men binnen deze stroming aan het behandelen met natuurlijke voeding. Vanuit de voeding kan de hele mens ondersteund worden. Het specifieke van de voedingstherapie wordt gedefinieerd aan de hand van de symptomen. Omdat voeding een basisbehoefte van elk individu is, speelt de voedingstherapie een belangrijke rol binnen de natuurgeneeskunde. Voeding wordt dan gebruikt als geneesmiddel.

De zogenaamde niet toxische kankertherapie is zo een vorm van voedingstherapie. Deze voedingstherapie is ontwikkeld door de bekende dr Moerman. Bij deze behandeling wordt gestreefd naar een volwaardig dieet met als doel het afweermechanisme weer optimaal te laten functioneren. Ook het dr. Houtsmuller dieet wordt bij kanker voorgeschreven. Dit dieet is gebaseerd op o.a. veel groenten(sappen) en fruit, weinig tot geen dierlijke eiwitten en een sterke beperking van suiker en witmeel producten.

Het Budwig ontbijt wordt veel voorgeschreven om de algemene weerstand te verhogen en de darmfunctie te versterken. Zowel bij obstipatie als bij diarree kan dit dieet een zinvolle aanvulling op de voeding leveren. Wel is er de laatste tijd twijfel ontstaan of de lijnzaadolie uit het Budwigpapje goed is voor mannen, er zijn wat indirecte aanwijzingen dat het de kans op prostaatkanker zou kunnen verhogen, dus sommigen adviseren om de lijnzaadolie voor mannen te vervangen door een capsule visolie.lijnzaadolie molecuulVermoedelijk is dat wat ‘overacting’.

Supplementen en aanvullende preparaten

Naast het zo natuurlijk mogelijk leef- en voedingspatroon, wat bij deze therapie centraal staat, worden ook bepaalde vitamines, mineralen en andere voedingssupplementen voorgeschreven, zoals selenium, quercetine, isoflavonoïden, lycopenen, vitamine C en zink. Ook worden speciale preparaten ingezet, zoals Japanse paddestoelen, Shii-take (Lentinula edodes, gedroogd mycelium)en Reishi (Ganoderma lucidum, gedroogd mycelium). Van sommige gezondheidspreparaten is niet bekend of ze niet juist gevaarlijk voor de gezondheid zouden kunnen zijn, zoals Kombucha. Voor verdere informatie zie voedingssupplementen. Voor veel onderdelen van de voedingstherapie is weinig effectiviteitsonderzoek beschikbaar.

© IOCOB 2005

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.