Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Geen categorie > Handboek Meditatief Ontspannen van Kabat-Zinn

Handboek Meditatief Ontspannen van Kabat-Zinn

Meditatief ontspannen John Kabat-Zinn breekt in dit boek een lans om meditatie technieken in te zetten bij het bestrijden van pijn en stress. In dit mooie boek wordt het mindfulness programma van het Academisch Ziekenhuis van Massachusetts in Worcester, USA beschreven. John heeft dit programma ontwikkeld in de laatste 20 jaar. De ondertitel van de Engelse versie luidt: “Gebruik de wijsheid van je lichaam en geest bij het omgaan met stress, pijn en ziekte.”

 

In dit boek beschrijft Kabat-Zinn dat stressreductie programma, ingebed in zijn visie op gezondheid en ziekte. Hij gaat in op het probleem van stress en natuurlijk op de toepassingen van aandachts-beoefening, mindfulness. Verder besteedt hij aandacht aan de klassieke vipassana meditatie. Zijn stressreductie-programma bestaat uit een kennismakings-gesprek, acht wekelijkse bijeenkomsten van 2½ uur, een hele dag en een afsluitend gesprek. Daarnaast moeten de deelnemers thuis intensief oefenen.

Er staan leuke voorbeelden in van patienten met hoge bloeddruk en hartproblemen, die duidelijk baat hadden bij het programma. Ook worden enkele Yoga oefeningen op een transparante wijze besproken, alsmede de zogenaamde bodyscan, waarmee men de aandacht in het lichaam kan verankeren.

Wat verder boeiend is, is dat Kabat-Zinn ook andere experts aan het woord laat, zoals bijvoorbeeld de hoogleraar psychiatrie Walsh, die meditatie ziet als bewijstzijnspsyhologie. Dit is precies dezelfde opvatting die de stichting IOCOB uitwerkt.

Het boek helpt hoe de verschillende problemen en frustraties van het leven ook op te vatten zijn. Hoe we kunnen ontsnappen aan de knellende greep van oude gedachtenpatronen en emotionele ingeslepen reacties, hoe die te accepteren, en hoe ze op een andere wijze op te vatten.

Het boek is goed leesbaar geschreven, is goed onderbouwd met uitgebreide literatuurlijst, is inhoudelijk goed en geeft vele praktijkvoorbeelden. En het leert ons dat meditatie meer is dan alleen stil zitten. Hoe meditatie uit te breiden is in ons hele dagelijkse leven.

Een aanrader voor patienten en zeker ook voor professionals binnen de gezondheidszorg, therapeuten en trainers.

We eindigen met een citaat van John:

"When we use the word healing to describe the experiences of people in the stress clinic, what we mean above all is that they are undergoing a profound transformation of view,"

en

"Out of this shift in perspective comes an ability to act with greater balance and inner security in the world."

Het boek is een vertaling van: Full catastrophe living : using the wisdom of your body and mind to face stress, pain, and illness. – New York, N.Y. : Delacorte Press, cop. 1990.

Dit boek is bestelbaar.

Andere boeken van John Kabat-Zinn

  1. Guided Mindfulness Meditation (Guided Mindfulness)
  2. Wherever You Go, There You Are: Mindfulness Meditation in Everyday Life
  3. Mindfulness for Beginners
  4. Coming to Our Senses: Healing Ourselves and the World Through Mindfulness
  5. The Mindful Way through Depression: Freeing Yourself from Chronic Unhappiness

 

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.