Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Bodymind

KwanYin, de boeddha van mededogen, mind over matter, JMKHHet kenmerkende van de moderne bodymind benaderingen is dat het lichaam als ingang gebruikt wordt om emtionele stoornissen te behandelen. Reich, een leerling van Freud, was de grondlegger van deze vormen van therapie. Sinds enkele decennia worden psychologen er meer en meer van doordrongen dat de zogenaamde 'praattherapie' vaak niet afdoende is, zelfs niet als de patient inzicht heeft gekregen in de oorzaak van zijn of haar emotionele disbalans. Benaderingen die het lichaam zelf als ingang nemen worden nu serieus genomen. De stromingen die deze weg volgen worden gekarakteriseerd als bodymind therapieen.

Er zijn veel bodymind benaderingen, en soms wordt ook gesproken van emotioneel lichaamswerk.

Een modern voorbeeld van bodymind therapie is de methode die Peter Levine ontwikkelde in zijn boek ‘Waking the Tiger,  healing trauma.’

We laten de auteur zelf aan het woord:

Trauma creates an internal straitjacket, stifling the unfolding of being and halting forward movement. It is as though life itself becomes frozen in time… Healing trauma requires having a ‘felt sense’. It cannot be effectively dealt with through verbal or emotional expression alone… Bodily sensing is what allows the fixated moment to … open to flow and transformation.’

Verder merkt hij over zijn therapie op dat: ‘ the same immense energies that create the symptoms of trauma, when properly engaged and mobilized, can transform the trauma and propel us into new heights of healing, mastery and even wisdom.’

Ram Das, voormalig hoogleraar Richard Alport, een grondlegger van de bewustzijnspsychologieBij deze benadering wordt de patient uitgenodigd om het lichaam zelf te sensen, Levine spreekt van  ‘ somatic experiencing’, lichamelijke gewaarwordingen. Levine baseerde zijn werk o.a. op observaties hoe verschillende traumata bij dieren verwerkt worden. Zijn methode maakt de weg vrij om ‘vastzittende traumatische ervaringen’  uit het zenuwstelsel te verwijderen. Volgens therapeuten die deze nieuwe benadering volgen is het een vrij uitzonderlijk effectieve methode.

Onder het hoofdstuk bewustzijnspsychologie en onder de categorie overigen vindt u meer voorbeelden van bodymind benaderingen.

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.