Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Andere behandelwijzen > Meditatie > Integratieve geneeskunde en mindfulness bij reuma

Integratieve geneeskunde en mindfulness bij reuma

Meditatie heeft een significant positief effect op stress en ontsteking bij reuma! Dit kwam uit een studie die opgezet werd door een afdeling Integrated Medicine van een Amerikaanse universiteit.

Integrated Medicine

Integratieve geneeskunde, of integrale geneeskunde, is een vooruitstrevende stroming, die vooral in Amerika momenteel in leidinggevende ziekenhuizen en universiteiten ontwikkeld wordt. Daarbij wordt het beste uit de twee werelden gecombineerd, zodat de patient keuzes heeft en optimaal behandeld kan worden. De universiteit van de  Maryland School of Medicine in de USA heeft een speciaal programma voor deze geintegreerde geneeskunde, ‘integrated medicine’, waarbij behandelingen uit de westerse geneeskunde hand in hand gaan met behandelvormen die andere inspiratiebronnen hebben, zoals Yoga, mindfulness (uit het boeddhisme) en ontspanningsoefeningen.

Onderzoeksprogramma bij reuma

Binnen het onderzoeksprogramma geintegreerde geneeskunde onderzocht het team van de universiteit de waarde van bepaalde vormen van meditatie bij een groep patienten met reuma (reumatoide artritis).  De term hiervoor was: "Mindfulness-Based Stress Reduction " De studie bij een zestigtal patienten liet zien dat deze vormen van meditatie van waarde kunnen zijn bij reuma. De psychologische stress en diverse aspecten van de reuma reageerden duidelijk positief. De conclusie van de auteurs van het artikel was:

“While physicians have treated rheumatoid arthritis competently with a range of effective medications, this study shows that mindfulness-based stress reduction may complement that therapy and provide additional benefit to people with this disease,” said Elizabeth Kimbrough Pradhan, MPH, co-investigator of the study led by Brian Berman, MD, at the Center for Integrative Medicine at the University of Maryland School of Medicine, Baltimore. “Our results indicate that MBSR may reduce psychological distress and disease activity among rheumatoid arthritis patients. Doctors may wish to recommend a meditation-based program to patients in addition to the medication regimen already prescribed.”

Niet alleen was de stress significant gereduceerd, ook de ontstekingstekenen die bij reuma horen namen signifcant af door de meditatie!

Bron

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.