Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/id789499/domains/iocob.nl/public_html/wp-content/plugins/akfeatured-post-widget/ak_featured_post.php on line 353
Biofeedback voor Diabetes - Stichting IOCOB

Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Biofeedback voor Diabetes

Biofeedback voor Diabetes

Share |
Biofeedback is gebaseerd op de zogenaamde operante conditionering. Bij deze vorm van behandelen worden signalen gebruikt om wenselijk gedrag, en ook bepaalde fysiologische functies (zoals hartslag en bloeddruk), te optimaliseren. In een recente studie bleek een bepaalde vorm van biofeedback zinvol te zijn bij patienten met suikerziekte.

Biofeedback als relaxatie lijkt een positief effect te hebben bij patienten met type II diabetes, en het leidt tot significante afname van de bloedsuikerspiegels.

In een kleine studie werden 39 patienten gerandomiseerd in een biofeedbackgroep of een voorlichtingsgroep. De biofeedbackpatienten kregen 10 sessies, elke week een sessie met ontspanning, biofeedback en stress-management.

Biofeedback en de relaxatie leidden tot een significante afname in het gemiddelde suikergehalte van het bloed en de gemiddelde spierspanning in vergelijking met de controle groep. De effecten hielden aan, ook 3 maanden na het experiment.

Literatuur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *