Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Andere behandelwijzen > Meditatie > Mindfulness en fibromyalgie

Mindfulness en fibromyalgie

de_boeddha.jpgEnkele duitstalige onderzoekers van de universiteiten van basel, Frieburg en Wenen sloegen de handen ineen om een gedurfde studie op te zetten. Een studie bij een 50 tal vrouwelijke chronische pijnpatiënten, gediagnosticeerd als fibromyalgie. Het waren Paul Grossman, Ulrike Tiefenthaler-Gilmer, Annette Raysz en Ulrike Kesper. De resultaten van hun 3 jaar durende studie verschenen in 2007 in het tijdschrift Psychother Psychosom (2007;76:226–233). Er werden oefeningen voorgeschrevne die samen het mindfulness-based stress reduction (MBSR) programma vormen. De auteurs definieerden mindfulness aldus:

Mindfulness is characterized by dispassionate, nonevaluative and sustained moment-tomoment awareness of perceptible mental states and processes. his includes continuous, immediate awareness of sensory sensations, perceptions, affective states, thoughts, imagery or other discernable mental content.

An integral part of the practice is to cultivate an attitude of kindness, acceptance, generosity and patience toward even unpleasant emotions or thoughts may unavoidably arise.

De essentie van mindfulness is daarmee gegeven: niet gehechte waarneming in dit moment van het gehele pallet van denken, emoties en zintuigprikkels. Daarbij is de houding er een van acceptatie van dat wat is.

Er waren twee groepen, de groep van mindfulness en een groep die een controle training ondergingen van support, strekoefeningen en ontspanningsoefeningen. De training bestond uit een programma van 8 weken, met elke week een 2.5 uur durende sessie en in enkele weekend trainingen van een hele dag. De effecten werden gemeten met een veelheid van schalen voor angst, depressie, pijn en kwaliteit van leven. Er was een drie-jarig follow-up programma.

Driekwart van alle patiënten bleek mindfulness na de trainingsperiode regelmatig te bedrijven, en de positieve bijdrage daarvan kon inderdaad na 3 jaar nog gemeten worden. De conclusie was:

Pre- to postintervention analyses indicated MBSR to provide significantly greater benefits than the control intervention on most dimensions, including visual analog pain, QoL subscales, coping with pain, anxiety, depression and somatic complaints (Cohen d The findings of this study provide tentative evidence for short- and long-term effectiveness of mindfulness training in improving well-being among female fibromyalgia patients.

The immediate postintervention effects of MBSR manifested themselves in almost every assessed dimension. These findings did not appear secondary to nonspecific benefits of treatment, as indicated by the lack of improvement in the controls, who had also received a credible intervention aimed at controlling for nonspecific effects of intervention.

Mindfulness blijkt dus duidelijk op korte en lange termijn een positieve bijdrage te kunnen leveren bij problemen als fibromyalgie.

Beoordeling

Deze studie staat niet op zich, er zijn vele studies op het gebied van mindfulness en pijn, angst en depressie. Hoewel het definitieve harde bewijs van werkzaamheid nog niet helemaal rond is, lijkt deze methode toch een duidelijke aanwinst te zijn!

Bron

Paul Grossman, Ulrike Tiefenthaler-Gilmer, Annette Raysz, Ulrike Kesper d Mindfulness Training as an Intervention for Fibromyalgia: Evidence of Postintervention and 3-Year Follow-Up Benefits in Well-Being. Psychother Psychosom 2007;76:226–233

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.