Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Burnout > Qigong Algemeen

Qigong Algemeen

Qigong is een Chinese bewegingsleer waarvan de oorsprong in het verre verleden ligt. Ten tijde van de bloei van de Veda’s in India (ongeveer 4000 jaar voor Christus) was er ook in China een krachtige meditatieve cultuur die voornamelijk gebaseerd was op energetische aspecten. Tai Chi* is met Qi* gong verwant.
 

Qigong en Tai Chi* hebben een intense uitwisseling van technieken gehad gedurende vele honderden jaren. Qigong omvat meerdere technieken, waar het om

 het gewaarworden van de Qi* gaat, in het ‘hier en nu’. Qigong is een vorm van meditatie. De resultaten zijn verrassend.  Qi* gong kan cardiovasculair stelsel (bloeddruk en hartfrequentie) harmoniseren [11] en kan depressieve gevoelens verminderen. [21] In China wordt al lang door artsen gewerkt met Qigong. De effecten zijn genoeg interessant, dat in Amerika en ook in China steeds meer experimenteel onderzoek wordt gedaan naar de therapeutische mogelijkheden van Qigong

Enkele series Qigong oefeningen kunt u vinden op de website van centrum Well. Tai Chi* is meer vanuit de beweging opgebouwd, terwijl bij Qi* gong de ademhaling centraal staat.

Qigong bevordert de vitaliteit en het immuunsysteem. [6] Doordat bij de uitvoering van deze serie bewegingen een volledige synchronisatie tussen ademhaling en de vloeiende bewegingen ontstaat, kan de Qi* sterk gevoeld en gestuurd worden. Verder blijkt uit onderzoek dat Qigong de electrische eigenschappen van acupunctuurpunten verandert. [18]Qigong is in feite een verzamelnaam voor verscheide technieken. De term ‘Qigong’ is echter nog niet zo oud. Qigong bevat zowel krachtige en martiale oefeningen als zachte, vloeiende bewegingen, concentratie, visualisatie, relaxatie, ademhalingsoefeningen, zelfmassage. Centraal staat het begrip Qi, ook wel omschreven als de vitale levensenergie. Deze Qi* is eigenlijk alleen maar te ervaren in het hier-en-nu. Vandaar dat Qigong een totale meditatieve bewegingskunst is. Het bewustzijn dient voorafgaande aan de oefeningen geheel in het hier-en-nu gebracht te worden. Elk wegdromen of boodschappenlijstjes maken voor morgen tijdens de oefeningen maakt de effectiviteit ervan veel minder. Qigong is verwant aan Tai Qi, een andere vorm van bewegen die bijvoorbeeld van bewezen nut is bij de behandeling van reuma.

Betekenis van Qigong

ElkeQigong, de boogschutter, JMKH techniek die op welke wijze dan ook deze ‘Qi’ beïnvloedt, is in wezen Qigong. Acupunctuur is dus eigenlijk ook een vorm van Qigong. Qigong betekent letterlijk het bedreven zijn (gong) in het omgaan met Qi* (soms ook geschreven als Chi* of op zijn Japans Ki). De oorspronkelijke betekenis van ‘Qi’ is damp: de energie die ontstaat als water (Yin) en vuur (Yang) samenkomen. Van de drie stromingen die het leven in China beïnvloed hebben, namelijk het Confucianisme, het Taoïsme en het Boeddhisme, zijn het de laatste twee die vooral de Qigong hebben gevormd.

Samen met inzichten uit de Traditionele Chinese Geneeskunde gaf vooral de Taoïstische natuurfilosofie een meditatieve en energetische fundering aan de technieken. Vanuit de Taoïstische zienswijze wordt energie gezien als een ongedifferentieerde vorm van energie: Wu-ji, een oerenergie waaruit alles ontstaat en ontstaan is. Deze basisenergie is steeds aanwezig en vormt de bron waaruit de energie voor het dagelijkse leven ontstaat.

Uitleg van Qi

Wanneer de potentie van deze energie zich differentieert in twee polen (Yin en Yang), ontstaat de Qi. Door deze voortdurende beweging van Yin en Yang ontstaat alles steeds weer, in een proces van continue differentiatie. Dit energetisch concept wordt symbolisch ook wel weergegeven met de leer van de vijf elementen (water, hout, vuur, aarde, metaal) ook wel Wuxing genoemd en in de acht Trigrammen (Pakua) uit de I Ching (het boek van veranderingen).

Qigong, de kwaanvogel, JMKHDoor introspectieve, praktische en klinische ervaring is dit concept uitgegroeid tot een voor ons westerlingen belangrijk aanvullend therapeutisch model, dat de basis vormt van de Qigong, de drukpuntmassage (Shiatsu en Tuina), de acupunctuur en de hele Chinese geneeskunde.

Bewegingen (zowel innerlijk gevoeld en gevisualiseerd, als uiterlijk waarneembaar), ademhaling en ontspanning (loslaten) vormen de basis van Qigong. Qigong werkt vanuit het bewustzijn in het hier-en-nu en gaat gepaard met het besef dat Wu-ji, de basisenergie, steeds ‘IS’, de eeuwig aanwezige bron van Energie en Stilte in onszelf. Het ‘loslaten’ dat de basis van dit bewustzijn vormt, brengt je niet alleen terug naar het hier-en-nu, maar schept tevens ruimte, evenwicht, harmonie en bewegingsmogelijkheden in je leven. Uiteindelijk leidt dit tot een goede lichamelijke, psychische en spirituele gezondheid, vanuit een goed geaard zijn. De ademhaling is een van de belangrijkste elementen van de Qi. Ademhaling blijft daarom een heel belangrijke rol vervullen in de Qigong en voedt onze levensenergie.

Effecten van QiGong

Qigong heeft diverse positieve effecten, zoals verlaging van de bloeddruk, positieve effecten op het immuunsysteem, de ademhaling, en vele andere fysiologische functies. Ook van Tai Chi* zijn veel positieve effecten beschreven. Er bestaat een grote wetenschappelijke Qigong database.

Een voorbeeld van een mooie Qiging serie is de brocade qigong


 

Beoordeling

De waarde van Qigong zal men vooral zelf moeten onderzoeken, er zijn vele vormen van Qigong. Toch geeft IOCOB meditatie* als geheel een groen stoplicht, omdat er vrij veel onderzoek gedaan is waaruit de waarde blijkt, bijvoorbeeld bij stress, en omdat Qigong veilig is.

Sites

 Literatuur

 1. Agishi T. Effects of the external qigong on symptoms of arteriosclerotic obstruction in the lower extremities evaluated by modern medical technology. Artif Organs 1998;22(8):707-710.
 2. Chen KW, Marbach JJ. External qigong therapy for chronic orofacial pain. J Altern Complement Med 2002;Oct, 8(5):532-534. No abstract available.
 3. Creamer P, Singh BB, Hochberg MC, et al. Sustained improvement produced by nonpharmacologic intervention in fibromyalgia: results of a pilot study. Arthritis Care Res 2000;13(4):198-204.
 4. Ismail K, Tsang HW. Qigong and suicide prevention. Br J Psychiatry 2003;Mar, 182:266-267. No abstract available.
 5. Iwao M, Kajiyama S, Mori H, et al. Effects of qigong walking on diabetic patients: a pilot study. J Altern Complement Med 1999;5(4):353-358.
 6. Jones BM. Changes in cytokine production in healthy subjects practicing Guolin Qigong : a pilot study.  BMC. Complement. Altern. Med. 2001;1(1):8.
 7. Kemp CA. Qigong as a therapeutic intervention with older adults. J Holist Nurs 2004;22(4):351-373.
 8. Kerr C. Translating "mind-in-body": two models of patient experience underlying a randomized controlled trial of qigong. Cult Med Psychiatry 2002;Dec, 26(4):419-447.
 9. Lee MS, Huh HJ, Jeong SM, et al. Effects of Qigong on immune cells. Am J Chin Med 2003;31(2):327-335.
 10. Lee MS, Huh HJ, Kim BG, et al. Effects of Qi-training on heart rate variability. Am J Chin Med 2002;30(4):463-470.
 11. Lee MS, Jeong SM, Kim YK, et al. Qi-training enhances respiratory burst function and adhesive capacity of neutrophils in young adults: a preliminary study. Am J Chin Med 2003;31(1):141-148.
 12. Lee MS, Huh HJ, Kim BG, Ryu H, Lee HS, Kim JM, Chung HT. Effects of Qi-training on heart rate variability. Am. J. Chin. Med. 2002;30(4):463-70.
 13. Li M, Chen K, Mo Z. Use of qigong therapy in the detoxification of heroin addicts. Altern Ther Health Med 2002;Jan-Feb, 8(1):50-54, 56-59.
 14. Lim YA, Boone T, Flarity JR, et al. Effects of qigong on cardiorespiratory changes: a preliminary study. Am J Chin Med 1993;21(1):1-6.
 15. Loh SH. Qigong therapy in the treatment of metastatic colon cancer. Altern Ther Health Med 1999;5(4):111-112.
 16. Mayer M. Qigong and hypertension: a critique of research. J Altern Complement Med 1999;5(4):371-382.
 17. Reuther I, Aldridge D. Qigong Yangsheng as a complementary therapy in the management of asthma: a single-case appraisal. J Altern Complement Med 1998;4(2):173-183.
 18. Sancier KM. Electrodermal measurements for monitoring the effects of a qigong workshop. J. Altern. Complement. Med. 2003 Apr;9(2):235-41.
 19. Stenlund T, Lindstrom B, Granlund M, et al. Cardiac rehabilitation for the elderly: Qi* Gong and group discussions. Eur J Cardiovasc Prev Rehabil 2005;12(1):5-11.
 20. Suzuki M, et al. Clinical effectiveness of the AST Chiro method on the chronic renal failure and angina pectoris. Jap Mind-Body Science 1993;2(1):61-70.
 21. Tsang HW, Cheung L, Lak DC. Qigong as a psychosocial intervention for depressed elderly with chronic physical illnesses. Int J Geriatr Psychiatry 2002;Dec, 17(12):1146-1154.
 22. Tsang HW, Mok CK, Au Yeung YT, Chan SY. The effect of Qigong on general and psychosocial health of elderly with chronic physical illnesses: a randomized clinical trial. Int J Geriatr Psychiatry 2003;May, 18(5):441-449.
 23. Wang C, Xu D, Qian Y, et al. Effects of qigong on preventing stroke and relaxing the multiple cerebro-cardiovascular risk factors: follow up of 242 hypertensive patients for 30 years. Proc Second World Conf Academ Exch Med Qigong 1993;123-124.
 24. Wu CY. An inquiry into the etiology of Qigong induced mental disorders and a follow-up study of fifty-three cases. J Clin Psych Med 1993;3:132-133.
 25. Wu R, Liu Z. Study of qigong on hypertension and reduction of hypotensor. Proc Second World Conf Academ Exch Med Qigong 1993;125.
 26. Wu WH, Bandilla E, Ciccone DS, et al. Effects of qigong on late-stage complex regional pain syndrome. Altern Ther Health Med 1999;5(1):45-54.
 27. Yu X, Xu J, Shao D, et al. The auxiliary qigong therapy for Parkinson’s disease and its effects on EEG and P300. J Intl Soc Life Info Science 1998;16(1):73-81.
 28. Yang ZC
  , Yang SH, Yang SS, Chen DS. A hospital-based study on the use of alternative medicine in patients with chronic liver and gastrointestinal diseases. Am J Chin Med 2002;30(4):637-643.
 29. Zauner-Dungl A. [Is Qi* Gong suitable for the prevention of low back pain?]. Wien Med Wochenschr 2004;154(23-24):564-567.
 30. Zhang SX, Guo HZ, Zhu J, et al. Qigong and L-1 straining maneuver oxygen system requirements with and without positive pressure breathing. Aviat Space Environ Med 1994;65(11):986-991.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.