Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Andere behandelwijzen > Qigong > Qigong en management

Qigong en management

Management en Qigong; een perfecte combinatie! Qigong* is een eeuwenoude techniek die leidt tot een rustige geest, de bron voor creatviteit en de basis van flexibiliteit. Het wordt in de moderne management literatuur steeds vaker erkent, leegte van de geest is de basis voor daadwerkelijke vernieuwing en is het recept tegen burn-out. Vooral in Japan beginnen bedrijven nu de waarde van Qigong* voor hogere managers te herkennen en Qigong* wordt daar in toenemende mate met sucfces ingezet.

Qiging serieSega enterprises, de Japanse petroleumindustrie en enkele andere organisaties hebben Qigong* meesters gevraagd om te helpen de creativiteit en flow van het management in deze complexe organisaties te ondersteunen. Ook het Japanse ministerie van handel en industrie sponsorde onderzoek naar de waarde van Qigong* voor het bedrijfsleven.

Qigong* is een oeroude leer van het bewegen en leven vanuit de bron van rust in onszelf, en uit ervaringen van het bedrijfsleven is gebleken dat Qigong* de stress kan verminderen, en zelfs tot verhoging van verkoopcijfers kan leiden.

Wij zijn allen mensen die vaak zonder reflexie reageren en ageren. De vraag is van waaruit ageren en reageren we. Meestal vanuit eigen projecties, bekende kaders en gedreven door een behoefte aan veiligheid. Daardoor ontstaan antwoorden op probleemstellingen die ‘meer van hetzelfde’ zijn. Meer van hetzelfde leidt nooit tot een kwantumjump, niet tot een expansie van het marktaandeel en niet tot meer naamsbekendheid. Daarvoor is think-out-off-the-box nodig. Met Qigong* laat zich een programma ontwikkelen om inzicht te verkrijgen in eigen motivaties, remmingen en drives, om zo te komen tot meer vrijheid in handelen en creativiteit.

   

 Qigong, JMKH

De eerste stap binnen Qigong* trainingen voor managers is het leren kennen van de eigen drivers tot actie. Hiervoor zijn een aantal oefeningen ontwikkeld, die leiden tot een vergroot zelfinzicht, beter perspectief op de reacties van anderen, inzicht in de behoeftes van anderen en de eigen positie. Qigong* kan worden ingezet om ruimte te scheppen in eigen denkprocessen, de kaders te leren kennen die we onszelf opleggen, opdat we die kaders kunnen leren ontstijgen en zo in meer vrije, niet gedetermineerde ruimtes komen. Vandaaruit is het makkelijker om nieuwe ideeen te ontwikkelen en de bron aan te boren van creativiteit.

Verder lezen: de staat van een kind Mencius, een filosoof uit het oude China had als uitspraak: Wijs is hij die het hart en de geest van een kind weet te bewaren. Het hart van een kind is open, zonder remmingen gaat het de dialoog aan met de wereld en de mensen om het heen. Vanuit de spontaniteit reageert het kind, en zijn geest is leeg en open, nog vrijwel ongeconditioneerd. Een open hart en een lege geest zijn de basisvoorwaarden voor creativiteit en verbinding met anderen. Hoe meer we leven vanuit oude denkkaders en zonder contact met ons gevoel, hoe minder flow.

Flow

Flow is een begrip dat recent gebruikt werd door een psycholoog om de staat van zijn aan te duiden die vrij is en onbeperkt door eigen remmingen en conditioneringen. Deze psycholoog, Csikszentmihalyi ontdekte dat de manier waarop we met uitdagingen in ons leven omgaan ons geluksgevoel bepaalt. Als je in de flow van het leven bent, en niet ertegen in zwemt, ontstaan nieuwe dingen vanuit een natuurlijkheid en een speelsheid die we in normale werksituaties niet kennen. En wie kent het niet: het heerlijke gevoel van ergens helemaal in op te gaan en de tijd te vergeten. Een gevoel van inspiratie en heerlijk bezig zijn. Dat is het gevoel dat we ‘flow’ noemen.

Om het hart en de geest van een kind te bewaren, moet ook het lichaam in topconditie zijn. In een pijnlijk, stram lijf is het lastig om contact te krijgen met de flow. Om ons lijf weer in de flow te brengen, zijn een serie veranderingen nodig op het gebied van onze voeding, de levensgewoonten en het inbouwen in de dagelijkse actie van technieken zoals Qigong. Pas dan kunnen we weer stap voor stap voelen wat we nodig hebben en steeds meer contact krijgen met een echte open mindstate. Deze staat is de voorwaarde voor mindefficiency (daadkracht).

Qigong*

Qigong* is een eeuwenoude bewegings- en levensleer, die aansluit bij de acupunctuur en de kennis van Qi, de levensenergie. Uit modern onderzoek is gebleken dat oefeningen vanuit de Qigong* traditie een positief effect hebben op een heel scala van aandoeningen, van asthma, kanker* tot hoge bloeddruk. Verder is gebleken dat bij regelmatige beoefening van Qigong* de biologische leeftijd beduidend lager ligt dan bij een groep vergelijkbare mensen. Uit de biomedische wetenschappen weten we dat ons lichaam voortdurend in een proces van afbraak en opbouw verkeert.

Met Qigong* minder roest

Een maat van de afbraak, eigenlijk de oxidatie van ons lijf (roestvorming), is het enzym superoxide dismutase (SOD). Dit enzym beschermt onze lichaamscellen tegen de afbraak door superoxides. Superoxides leiden tot afbraak van kraakbeen, elastische vezels, vaatwanden etc in ons lijf. Uit onderzoek bleek dat Qigong* de aanwezigheid van SOD stimuleert en de hoeveelheid superoxides laat afnemen. Dit is zelfs meetbaar als men op oudere leeftijd met Qigong* begint, na het 65ste levensjaar. Ook de hoeveelheid jeugdige hormonen nemen toe door Qigong* oefeningen. Door Qigong* roest je dus minder…En een minder roestig lijf draagt een flexibelere geest. Zelfs bij de problematische bewegingen van Parkinson patienten had Qigong* een positief effect!

Om het hart en de geest van een kind te bewaren, moet ook het lichaam in topconditie zijn. In een pijnlijk, stram lijf is het lastig om contact te krijgen met de flow. Om ons lijf weer in de flow te brengen, zijn een serie veranderingen nodig op het gebied van onze voeding, de levensgewoonten en het inbouwen in de dagelijkse actie van technieken zoals Qigong. Pas dan kunnen we weer stap voor stap voelen wat we nodig hebben en steeds meer contact krijgen met een echte open mindstate. Deze staat is de voorwaarde voor mindefficiency (daadkracht).

Qigong* in uw bedrijf

Op basis van jarenlange ervaring binnen het bedrijfsleven is een speciale workshop ontwikkeld. Delen van deze workshop werden vanaf 2004 succesvol geintroduceerd in het kader van de management executives training van de Comenius leergangen door Prof.dr. Jan M. Keppel Hesselink. Meer informatie hierover via https://iocob.nl/mailto:info@iocob.nl

Vanaf 2008 zijn deze workshops ondergebracht bij de organisatie Zenbiz. (www.zenbiz.nl) 

Bronnen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.