Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Geen categorie > Granaten voor complementaire geneeskunde

Granaten voor complementaire geneeskunde

Hoogleraren in Zwitserland uit de reguliere geneeskunde hadden er alles voor over om de complementaire geneeskunde uit het basisverzekeringspakket te halen. Zelfs granaten. En, het is gelukt. In een grote studie (de PEK studie) bleek dat homeopatische en antroposofische artsen in Zwitserland veel goedkopere zorg levert dan reguliere artsen. Voor de homeopatische artsen scheelde dat per jaar vele miljoenen Zwitserse franken. Er werd minder doorverwezen, er werd minder gebruik gemaakt van dure geneesmiddelen, patienten waren minder lang ziek en er waren minder ernstige bijwerkingen. Desondanks werd de complementaire zorg uit het basis pakket gehaald, door de granaten van de reguliere geneeskunde en de politiek.

In het grote PEK rapport bleken zaken te staan die de overheid niet wilde horen. Eerst hadden ze voor deze zes jaar durende studie 7 miljoen franken uitgegeven. En toen de gegevens kwamen, probeerde de overheid er veel aan te doen om de resultaten onder het tapijt te vegen. Uiteindelijk werd de homeopatische zorg uit het pakket gehaald, omdat er geen bewijs voor de werkzaamheid was. De kosteneffectiviteit was wel aangetoond, maar homeopathie kan niet werken, dus weg er mee. Dat de patienten de kwaliteit van de homeopatische artsen hoger waardeerden (de patienten tevredenheid) dan die van de reguliere artsen was natuurlijk ook geen fijn feit.

Uit de Zwitserse studie blijkt dat feiten vaak niet tellen, maar alleen politiek. Deze casus is het waard om bestudeerd te worden.

Bron

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.