Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Geen categorie > Kenmerk van Complementaire Behandelingen

Kenmerk van Complementaire Behandelingen

Kenmerkend voor veel vormen van complementaire behandelingen (alternatieve geneeskunde) is de mens te zien als meer dan een organisme alleen dat door fysisch chemische wetmatigheden bepaald wordt. Ook andere aspecten worden betrokken bij de behandeling, zoals zingeving van leven en ziekte en de zogenaamde energetische toestand. De behandeling bij veel complementaire richtingen is vooral gericht op het vinden van een nieuwe balans, en het stimuleren van het zelfhelend vermogen van de mens, zo wordt dat omschreven.

Onderzoek van Nivel en Consumentenbond leverde op dat homeopathie, acupunctuur, manuele geneeskunde, natuurgeneeskunde en antroposofische geneeskunde in Nederland samen 85% van het gebruik van niet-conventionele geneeskunde uitmaken.

Onduidelijkheid

Er is echter bij de patiënt behoorlijk veel onduidelijkheid over wat voor opleidingen complementair werkzame therapeuten hebben. Een ‘klassiek homeopaat’ is bijvoorbeeld geen arts. Op de markt van complementaire behandelwijzen kan iedereen zich bewegen, ook leken met geen enkele medische achtergrond of biologische kennis kunnen zich bijvoorbeeld kleurentherapeut noemen, of acupuncturist. Die titels zijn niet beschermd. Daarom adviseert IOCOB om alleen complementaire therapeuten te bezoeken die tenminste een medische of paramedische opleiding gevolgd hebben. Diagnoses mogen alleen door artsen gesteld of bijgesteld worden.

Gerelateerde artikelen

Berichten

 1. Ben Meijer schreef:

  Geachte schrijver,

  Re: Diagnoses mogen alleen door artsen gesteld of bijgesteld worden.

  Dit is pertinent niet voglens de wet. Wet op de Uitoefening van de Geneeskunst (WUG) van Thorbecke (1865), stelde dit wel.
  De Wet BIG komt er op neer, dat ‘alternatieve genezers’ hun beroep mogen uitoefenen zonder daartoe een formele bevoegdheid te hebben verkregen, waarbij bepaalde medische handelingen uitsluitend voorbehouden zijn aan artsen en overige in de wet genoemde beroepen. Voor Nederland gelden de volgende “voorbehouden handelingen” louter voor artsen: heelkundige handelingen; verloskundige handelingen; endoscopieën; catheterisaties; injecties; puncties; narcose; het gebruik van radioactieve stoffen en ioniserende straling; cardioversie; defibrillatie; elektroconvulsieve therapie; steenvergruizing; kunstmatige fertilisatie. Diagnoses mag iedereen stellen!!!!

  MvG
  Ben Meijer.

 2. Ben Meijer schreef:

  De wet BIG heeft de WUG vervangen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.