Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Top menu > Kerninformatie van IOCOB aan de consument

Kerninformatie van IOCOB aan de consument

IOCOB: Stichting voor Innovatief Onderwijs en onderzoek van Complementaire Behandelwijzen: door de bomen het bos zien is voor een consument moeilijk. Daarom is Stichting IOCOB opgericht, om de autonomie (zelfstandigheid) van patiënten te versterken. Met onze informatie kan de individuele patiënt een goed gefundeerde keuze maken voor de therapie die het meest betrouwbaar is en het meest aanspreekt.

 • Onder de secties complementaire behandelwijzen: ‘meest gebruikt’ en ‘andere‘ worden een groot aantal stromingen besproken IOCOB hoopt de kunst van het genezen weer een plaats te gevenbinnen de complementaire behandelvormen.
 • Ziekten worden separaat op onze website besproken.
 • Elk onderwerp heeft een discussie forum!
 • Stichting IOCOB vormt daarnaast ook een bakermat van een aantal projecten die voor patiënten van direct belang zijn. Uw steun en donaties kunnen deze projecten realiseren! Onder de sectie projecten staan deze activiteiten genoemd.
 • In de rubriek nieuws vindt u allerlei relevante feiten m.b.t. de reguliere en complementaire richtingen. Ook de discussie voor en tegen zoals gevoerd in de vakpers (medisch contact) tussen IOCOB en critici is in de nieuwssectie te vinden.
 • In het blad Supplement verzorgt IOCOB vanaf de zomer 2005 een voorlichtende rubriek over complementaire behandelvormen.

Elke richting binnen de waaier van de complementaire behandelwijzen zal door Stichting IOCOB constructief en kritisch besproken worden. Per richting zal een uitspraak gedaan worden hoe zinvol een stroming voor de patiënt is met de kwaliteitsindicator.

Kwaliteitsindicator van IOCOB

De kwaliteitsindicator is elders op de website in detail besproken. In essentie komt het neer op het weergeven van de kwaliteit van een stroming door middel van een stoplicht.

 • Groen staat voor een stroming waarvoor genoeg wetenschappelijk bewijs bestaat, en waarvan de veiligheid gedocumenteerd is,
 • groenoranje voor stromingen met veel bewijs en duidelijke veiligheid, maar het definitieve bewijs moet nog geleverd worden,
 • oranje staat voor mogelijk zinvol, vermoedelijk veilig, maar nog niet bewezen,
 • roodoranje staat voor niet bewezen, en onduidelijke veiligheid, en
 • rood staat voor een stroming waarvoor geen enkel bewijs bestaat, en waarbij de theorie en de informatie onvoldoende zijn.

Net zoals bij een stoplicht geldt hier, bij groen en groenoranje kan je doorrijden, bij oranje is het een ‘gok’, en bij roodoranje en rood is het beter om te stoppen….

Gerelateerde artikelen

Berichten

 1. michael schreef:

  De artikelen die IOCOB in Supplement schreven over alternatieve geneeskunde zijn steeds erg helder. Het zou te gek zijn als ik die als PDF file zou kunnen krijgen, kunnen jullie die ook op je website zetten?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.