Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Top menu > Innovatie en Onderzoek

Innovatie en Onderzoek

IOCOB: onderzoek en innovatie, JMKH & DJKIOCOB zet zich in voor innovatie binnen de reguliere geneeskunde vanuit de inspiratiebronnen van de complementaire vormen. IOCOB behoort tot het LSA netwerk (Light Scape Architects), een groep mensen die zoeken naar vernieuwende impulsen voor de geneeskunde van de 21ste eeuw.

Op het gebied van onderzoek definieert IOCOB een aantal projecten waarmee therapieën uit de complementaire en experimentele hoek die veelbelovend kunnen zijn worden onderzocht. 

Verder ontwikkelde IOCOB  een instrument waarmee de kwaliteit van de stromingen binnen de complementaire behandelwijzen beschreven kan worden.

Dit is een keuzewijzer, een leidraad voor de patiënt, om met behulp van enkele eevnoudige vragen een indruk te krijgen over de betrouwbaarheid van een therapeut en/of behandelwijze. IOCOB heeft al een prototype van deze vragenlijst ontwikkeld voor de Vereniging voor Spierziekten en de MS vereniging Nederland. De keuzewijzer van IOCOB is in juni 2005 door de Raad van Volksgezondheid en Zorg opgenomen in een belangrijk bestuursdocument over alternatieve geneeskunde als goed voorbeeld van het voorlichten van de consument.

Onderzoek

Onderzoek naar de effecten en de veiligheid van complementaire behandelvormen vindt in Nederland vrijwel niet plaats. In landen als USA en Duitsland vindt momenteel heel veel onderzoek plaats, alleen dit onderzoek volgt voor vrijwel 100% de reguliere onderzoeksstrategie. IOCOB is van mening dat er ook ander soort onderzoek moet gaan komen, om de essentie en de grote waarde van diverse complementaire behandelvormen te evalueren. Dit, omdat wij de overtuiging hebben, dat met klassiek onderzoek alleen in bepaalde gevallen het kind met het badwater weggegooid gaat worden. Het is dus de hoogste tijd voor innovatief onderzoek binnen dit voor de mensheid belangrijke gebied!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.