Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Geen categorie > Alternatieve geneeskunde en complementaire behandelvormen

Alternatieve geneeskunde en complementaire behandelvormen

Complementaire geneeskunde: aanvulling op de normale geneeskunde, JMKHIedereen kent alternatieve geneeskunde als term. IOCOB gebruikt de term complementaire behandelwijzen of complementaire behandelingen. Dit zijn therapiëen die aanvullend op de reguliere geneeskunde kunnen worden ingezet. De term alternatieve geneeskunde is polariserend, aangezien deze term suggereert dat de reguliere geneeskunde wordt vervangen door iets anders, door een alternatief. De term geneeskunde geeft aan dat een patiënt genezen wordt. Hiervoor moet bewijs overlegd worden, en zolang dat bewijs niet volledig en ondubbelzinnig aanwezig is, is het beter de neutrale term behandelwijzen te gebruiken. De Engelse term voor complementaire behandelwijzen is CAM:


 

‘Complementary and Alternative Medicine’.

De definitie van de Cochrane groep is: “CAM is a broad domain of healing resources that encompasses all health systems, modalities, and practices and their accompanying theo ries and beliefs, other than those intrinsic to the politically dominant health system of a particular society or culture in a given historical period”

Stichting IOCOB stelt voor de term Complementaire Behandelvormen of Behandelwijzen (CB) te hanteren als neutrale omschrijving van wat in de volksmond alternatieve geneeskunde heet. Ook de termen additieve geneeskunde, holistische geneeskunde en integrale geneeskunde zouden beter vervangen kunnen worden door de neurtrale term complementaire behandelvormen of behandelwijzen.

Op de website van het ‘National Centre for Complementary Medicine‘ in de USA is te zien hoe de Amerikanen momenteel het probleem van de complementaire behandelwijzen benaderen. En de titel van een recent boek (2004) over complementaire behandelwijzen in Amerika spreekt voor zich: "Marginal to Mainstream: Alternative Medicine in America. Hieruit blijkt dat CB in de USA niet meer gemarginaliseerd wordt, maar dat aspecten opgenomen worden in de reguliere stromingen van de geneeskunde.

Literatuur

  • Brian Inglis en Ruth West. Handboek alternatieve geneeskunde
  • Drs Hans van Vliet. Handboek Holistische Geneeswijzen
  • Paul van Dijk. Geneeswijzen in Nederland
  • Albright P. Alternatieve geneeswijzen
  • Pilkington. Alternatieve geneeswijzen en uw gezondheid
  • Blom Alternatieve geneeswijzen

Gerelateerde artikelen

Berichten

  1. doc schreef:

    ja veel termen, tegenwoordig weer de term geintegreerde geneeskunde erbij, dus het blijft wat dat betreft moeilijk… er zijn zelfs collega’s die nu de term integratieve geneeskunde gebruiken, maar dat is minder mooi

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.