Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Geen categorie > IOCOB: Onjuiste interpretatie fibromyalgie en acupunctuur

IOCOB: Onjuiste interpretatie fibromyalgie en acupunctuur

Share |
In de rubriek Medisein van Medisch Contact stond eind 2005 een bespreking van een internationaal artikel over de waarde van acupunctuur bij fibromyalgie. De boodschap was dat acupunctuur niet werkt. IOCOB meent dat de interpretatie onjuist is en MC plaatste onze visie in een ingezonden brief.

De kop van het artikel ‘Acupunctuur helpt niet bij fibromyalgie’ (MC 27-28/2005: 1169) was opmerkelijk. Onze eerste reactie was: ‘Zijn wij de religie afgevallen van evidence-based medicine, waarbij wij de wetten van de strikte RCT’s en meta-analyses hanteren om tot een dergelijke conclusie komen? En sinds wanneer nemen wij genoegen met enkelblinde studies, waar honderd patiënten worden ingesloten in vier verschillende behandelgroepen van 25 patiënten?’

We merkten over deze studie op: ‘Elk geneesmiddelenonderzoek met een vergelijkbare opzet in vier kleine behandelarmen zou direct worden afgeschoten. Alleen interventies met enorme klinische effecten kunnen met dergelijke studies worden ondersteund.’

Ook wezen we op het feit van een negatieve bias in de vakpers t.a.v. studes over complementaire behandelvormen. We stelden: ‘Zelfs de Engelse directeur van de Cochrane-groep erkent dat bij meta-analyses van complementaire behandelingen extra kritisch wordt gekeken.’

In deze fibromyalgie studie zijn effectieve analgetische acupunctuurpunten niet geprikt, zoals dikke darm 4, maag 36 en lever 3, en ook de belangrijke triggerpunten niet. Verder werd een belangrijk triggerpunt, dat bij fibromyalgie diagnostische betekenis heeft (milt 10), geprikt in de controlegroep!

We meenden dat zowel qua design als studiemethodologie deze studie niet voldoet aan de eisen van een goed opgezette studie.

Een kortere brief stuurden we naar het tijdschrift waar dit artkel, A Randomized Clinical Trial of Acupuncture Compared with Sham Acupuncture in Fibromyalgia Ann. Intern. Med. 2005; 143: 10-19) gepubliceerd werd. Ook deze brief werd gepubliceerd:

Re: What Shall We Conclude From This Randomized Clinical Trial Of Acupuncture?

Annals of Internal Medicine 18 July 2005.

If this study would have been a pharmaceutical study, including only 100 patients, distributed in 4 different arms of 25 patients only, and single blind, no journal would have accepted it. Apart from being insufficient in its study methodology, the authors selected acupuncture points not widely used to treat fibromyalgia, and they ommited specific analgesic points such as Galbladder 21, Colon 4, Stomack 36.

Furthermore, in the control group they needled a point which is even diagnostic for fibromyalgia, spleen 10. To test whether acupuncture works in fibromyalgia one needs no fixed acupuncture formula, one needs to include triggerpoints and much more patients need to be included in less arms!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.