Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Geen categorie > Ziektekostenverzekeraars vergoeden alternatieve geneeskunde

Ziektekostenverzekeraars vergoeden alternatieve geneeskunde

In Amerika neemt men alternatieve geneeskunde steeds meer serieus en de ziektekostenverzekeraars gaan vaker over tot het vergoeden van de kosten. Dit omdat de client dat graag wil, (de klant is daar echt koning), en omdat er duidelijk bewijzen zijn voor de effectiviteit en de veiligheid.

De ‘American Western Life Insurance Company ‘ is een typisch voorbeeld van die groeiende trend. Deze verzekeraar biedt een netwerk aan van meer dan 300 therapeuten in een aantal staten. Daaronder vallen California, Arizona, Colorado, New Mexico en Utah. De therapeuten die onder contract staan richten zich o.a op het behandelen met behulp van acupunctuur, aromatherapie, biofeedback, chiropractie, fytotherapie, reflexology, meditatie en yoga.

Een andere ziektekostenverzekeraar, ‘ Mutual of Omaha Insurance Co.’ vergoedt kosten voor niet-chirurgische alternatieven voor hartaandoeningen. Daarbij steunen ze o.a. de behandeling van Dr. Dean Ornish, een internist en de directeur van het "Preventive Medicine Research Institute" te Sausalito, die een holistische behandelingsstrategie ontwikkelde met behulp van dieet, meditatie en lichaamsoefeningen voor patienten met hartziekten. Deze benadering is wetenschappelijk onderzocht en de resultaten waren indrukwekkend.

Uit een recent  onderzoek bij 18 grote  ziektekostenverzekeraars ( HMOs), waaronder Aetna, Medicare, Prudential, en Kaiser Permanente, blijkt dat 14 ervan tenminste 11 van de 34 genoemde alternatieve behandelwijzen vergoeden.

Totaal Pakket en Belasting

De eerste totale verzekering voor complementaire behandelvormen werd gelanceerd in januari 1997, toen "Oxford Health Plans" een grote groep behandelvormen vergoedde, van acupunctuur tot yoga. En deze verzekeraar eist niet dat patienten eerst een verwijzing voor alternatieve behandelingen halen bij de huisarts. 

Toen het prestigieuze ‘National Institute of Health (NIH) panel’ in 1997 publiceerde dat acupunctuur effectief is bij de behandeling van enkele duidelijk omschreven aandoeningen, begon de grote ziektekostenverzekeraar Medicare de kosteneffectiviteit van acupunctuur in het verzekeringspakket te evalueren. ("Briefly This Week," Medicine and Health, November 13, 1997, p. 4.)

Zelfs de Amerikaanse belasting is overstag gegaan. We citeren:

"In tax year 2005, the IRS (de USA belastingen) allowed taxpayers to deduct medical expenses for a limited number of CAM services and products, such as acupuncture and chiropractic care. "

Wordt het niet tijd dat Nederland uit haar Sylvia Millecam verlamming opstaat en leert van wat er elders gedaan wordt op het gebied van Integrative Medicine???

Een goed ding, we zien hier dat enkele ziektekostenverzekeraars innovatief beginnen te worden. Menzis sluit momenteel contracten met antroposofische artsen, en dat wil ze uitbreiden, o.a. omdat er aanwijzingen bestaan dat deze artsen uiteindelijk per patient ziektekosten kunnen besparen.

Nederland, FNV bijeenkomst

Persbericht:

2 Februari 2007, Den Haag. Tijdens een debat dat gisteren is georganiseerd door FNV Bondgenoten en CAM (Complementary and Alternative Medicine) over het opnemen van complementaire en alternatieve geneeswijzen (acupunctuur, natuurgeneeskunde, homeopathie en antroposofie) in de basisverzekering zijn positieve uitspraken gedaan door verschillende belangenorganisaties.

Onder andere Menzis, het College voor Zorgverzekeringen, tweede kamerlid PvdA dhr. Van der Veen, arts/ historicus/ voormalig tweede kamerlid PvdA Mevr. Van Heeteren, het Ministerie van VWS, Univé en de Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie namen deel aan het debat.

Tijdens dit debat is gedebatteerd over de volgende twee stellingen: 

1. Is uitbreiding van het basispakket met complementaire geneeswijzen kostenbesparend?

2. Wordt de burger belemmerd in zijn recht op keuzevrijheid van behandeling door een basisverzekering zonder complementaire geneeswijzen? Er waren 70 deelnemers aanwezig.

Ad 1. Belangrijke uitspraken over kostenbesparing:

-Dhr. Nijhoff, woordvoerder Zorgverzekeraars Menzis, geeft aan dat Menzis overtuigd is van de kosteneffectiviteit van complementaire geneeswijze. “Wij hebben onderzoek uitgevoerd naar de kosteneffectiviteit binnen de antroposofische gezondheidszorg in Groningen en daar komen veelbelovende resultaten uit naar voren. Wij zijn van plan om dit verder uit te rollen en dus onderzoek te doen naar de kosteneffectiviteit van andere vormen van toegepaste complementaire geneeswijzen in Nederland zoals homeopathie”.

– Dhr. Van der Veen, tweede kamerlid PvdA, doet tijdens dit debat een oproep aan de zorgverzekeraars: "Zorgverzekeraars, sla de handen ineen. CAM (complementaire en alternatieve geneeswijzen) zijn verzekerbaar in het basispakket en ga nu eens met elkaar kijken hoe effectief dat is. Ga dat gezamenlijk onderzoeken!"

– Mevr. Van Bennekom, Directeur Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie, roept op tot een transparante discussie en zegt: Durf de zorgvraag te definiëren om tot een nieuw product te komen”. Het huidige basispakket is samengesteld vanuit het zorgaanbod. Er moet nu een snelle ontwikkeling plaatsvinden naar een pakket dat gebaseerd is op de zorgvraag. Daar valt o.a. ook de complementaire zorg onder. Daar is behoefte aan bij de patiënt. – Dhr. Schuurman, hoofd pakketbeheer, College voor Zorgverzekeringen, geeft aan dat het CVZ bereid is om de komende jaren een transparante discussie te organiseren en faciliteren over de opnamecriteria en de bandbreedte van het basispakket.

Ad 2. Consensus over beperking van de keuzevrijheid

Over stelling twee heerst algemene consensus onder de deelnemers: de keuzevrijheid is beperkt in het huidige basispakket. Het is echter ook een financiële kwestie, wat is de burger bereidt te betalen. Mevr. Van Bennekom waarschuwt voor de acceptatieplicht voor de aanvullende verzekering. Dit kan tot uitholling van de basisverzekering leiden. De aanvullende verzekering is niet voor iedereen betaalbaar.

Tijdens het debat wordt verwezen naar het feit dat ruim 80% van de chronisch zieken een inkomen lager dan modaal heeft (uitspraak dhr. Poppelaars, directeur CG-Raad in De Volkskrant 21 oktober 2006) Complementaire geneeswijzen in het basispakket Aan het eind van het debat is een poll gehouden onder de aanwezigen of complementaire geneeswijzen in het basispakket thuis horen; ja of nee. 85% van de aanwezigen zijn voor opname van CAM in de basisverzekering en 15% zijn tegen deze opname.

Bronnen

 • Lagnado, Lucette, "Oxford to Create Alternative Medicine Network," Wall Street Journal, October 7, 1996
 • Hube, Karen, "More Insurers Pick up the Tab for Alternative Medicine," Money, October 1996; Lagnado, 1997.
 • Capell, Kerry (editor), "Alternative Medicine: Not So Alternative Anymore," Business Week, June 2, 1997, pp. 150-151; Smith, Lee, "Coming to a Health Plan Near You: Yoga and Belladonna," Fortune, September 29, 1997
 • National Journal Group, Inc., "Access/Quality/Cost – Alternative Treatments: Acceptance is Increasing," American Health Line, January 30, 1995.
 • Business Wire, "New England’s Largest PPO to Offer Complementary and Alternative Medicine Benefits," March 24, 1998
 • Eisenberg, David M., et al., "Unconventional Medicine in the United States–Prevalence, Costs, and Patterns of Use," New England Journal of Medicine 328(4), January 28, 1993, pp. 246-252.

Gerelateerde artikelen

Berichten

 1. Erik schreef:

  Natuurlijk moet CAM in de basis zitten.

  Er zijn al genoeg kosten-effectiviteits~ en tevredenheidsstudies mbt acupunctuur om hiervoor de keuze te maken. Die studies sluiten het uitsluiten uit.

  Ik stel voor om per CAM-onderdeel de aanwezige studies te bekijken en dat deel in de basis op te nemen. Doe dat 3 jaar en evalueer effect en tevredenheid. Niet goed genoeg betekent stoppen. Goed betekent doorgaan.
  Heel eenvoudig, eerlijk en helder.

  Er zullen zeker vaker mensen in de basis zitten omdat ze chronisch ziek zijn en ik vind het niet meer dan humaan dat ze dan ook van goede en eenvoudige therapieen mogen meegenieten.

  Zelfs voor alle reguliere methoden stel ik dezelfde methodiek voor. Werkt het, kost het niet te veel en zijn de patienten tevreden; alles bevragen. Ook de zelfde consekwenties toepassen!

 2. Frank schreef:

  Geef de mensen een totaalbudget wat ze per jaar aan zorg mogen besteden, naar eigen keuze en natuurlijk wel bij erkende therapeuten. Nu is bv de fysiotherapie voor bv. 900 eur per jaar verzekerd en de additieve geneeswijze maar voor 300 euro, dit is inderdaad een beperking in de keuze die de mensen kunnen maken.
  als er één grote pot komt kunnen de mensen zelf bepalen welke therapie het beste bij hen past, zonder dat dit opgelegd wordt door de verzekeraar. De verzekeraar die hier mee begint zal beslist een grote voorsprong nemen op de grote concurrentiemarkt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.