Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Geen categorie > IOCOB: WHO steunt Complementaire behandelvormen!

IOCOB: WHO steunt Complementaire behandelvormen!

Share |
Onze reactie op deze brief verhaalt dat het rapport van de wereldgezondheidsorganisatie WHO van 2004 aangeeft dat er zowel veel empirisch als wetenschappelijk bewijs is voor de werkzaamheid van complementaire geneeskunde. Ook wordt gezocht naar een zinvolle samenwerking tussen beide vormen in plaats van elkaar voordurend polemisch te blijven verketteren.

In Medisch Contact nr. 36 – 3 september 2004schreven we naar aanleiding van dr van der Smagts negatieve boodschappen over de complementaire geneeskunde (zie ook MC 28/29/2004: 1147) dat het jammer is dat hij niet wat meer leest over deze materie, want dan zou hij zijn negatieve beeld misschien aanpassen. We noemden daarbij het woord ‘paradigma’, dat voor 1975 bij artsen onbekend was, maar volgend op het werk van Kuhn en Verbrugh ons liet beseffen dat iedere cultuurdrager en iedere wetenschapper een bril op heeft die slechts delen van ‘de waarheid’ in zicht brengt.

Dit besef heeft diverse regulier werkende collegae wat bescheidener gemaakt.

We verwezen naar het rapport van wereldgezondheidsorganisatie WHO van 2004 dat aangeeft dat er zowel veel empirisch als wetenschappelijk bewijs is voor de werkzaamheid van complementaire geneeskunde.

Ook merkten we op dat in Nederland van belang is dat er geen overheidsgelden zijn om dit onderzoek te financieren; via ZonMw zijn er geen subsidies beschikbaar voor interventieonderzoek op dit terrein.

We sloten af met het citaat: "Het is terecht dat de KNMG verenigingen van complementair werkende artsen als federatiepartners toelaat. We zijn allen artsen en als de KNMG inhoudelijk moest gaan toetsen wat ‘wetenschappelijk’ is en wat niet, dan zouden er diverse richtingen binnen de academische geneeskunde wegvallen. Het meten met twee maten moet altijd worden tegengegaan. Laten we in Nederland zo liberaal zijn als het buitenland denkt dat we zijn. Laten we zoeken naar een zinvolle samenwerking tussen de beide vormen van behandelwijzen in plaats van elkaar voortdurend polemisch te blijven verketteren."

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.