Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Geen categorie > Weissher: Studie naar tenniselleboog en acupunctuur is zwak

Weissher: Studie naar tenniselleboog en acupunctuur is zwak

Share |
Dr. Weisscher meent dat IOCOB's interpretatie in Medisch Contact van het tenniselleboogonderzoek niet goed is.

Dr. Weisscher, huisarts, schreef onder de titel Complementaire behandelwijzen (3) in Medisch Contact 46, van 12 november 2004, op pagina: 1812 dat het bewijsmateriaal voor de werkzaamheid van acupunctuur bij de behandeling van een tenniselleboog (MC 37/2004: 1424) op basis van een review in Rheumatology (22 juni 2004) zwak zou zijn. Hij steunde daarbij op de zogenaamde Bandolier groep die deze review ook beoordeelde (Bandolier 2004; 126 (11), issue 8.

De Bandolier groep wees de meta-analyse af, omdat één van de zes geïncludeerde trials niet goed gerandomiseerd was, en dat er twee studies niet dubbelblind waren. Dat van de resterende drie onderzoeken slechts één de resultaten direct na de behandeling weergaven. Slechts  twee gerandomiseerde, dubbelblinde trials waren volgens Bandolier goed en die gavenresultaten na twee of drie maanden na behandeling. Beide vergeleken echte acupunctuur met  placeboacupunctuur.

Deze studies hadden goede resultaten, maar door het kleine aantal patiënten (totaal123) waren harde conclusies onmogelijk en Bandolier meende dat deze meta-analyse géén bewijs levert voor de werkzaamheid van acupunctuur bij de behandeling van een tenniselleboog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.