Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Geen categorie > Jaarlijks duizend doden door fout medicijngebruik

Jaarlijks duizend doden door fout medicijngebruik

Elk jaar zijn er meer dan 1000 doden door vermijdbare fouten bij medicijngebruik en negentienduizend spoedopnamen in ziekenhuizen wegens bijwerkingen van geneesmiddelen. Dertig procent van de patiënten herstelt daarbij niet volledig. Een kleine 10 procent heeft bij ontslag uit het ziekenhuis nog klachten. En 6,6 procent overleeft niet.

Dit zijn de resultaten van het eerste onderzoek naar de veiligheid van geneesmiddelen in Nederland. In 21 Nederlandse ziekenhuizen werden gedurende veertig dagen alle spoedeisende opnamen onderzocht en er werd gekeken of er een relatie was met geneesmiddelengebruik.

Berekend werd dat van de gemiddeld 740.000 spoedopnamen per jaar 5,6 procent verband houdt met bijwerkingen van medicijnen. De helft daarvan (negentienduizend) wordt door de onderzoekers als vermijdbaar gezien.

Vooral 65-plussers lopen gevaar. Dat geldt ook voor mensen met meerdere aandoeningen, verwarde patiënten, nierpatiënten en mensen die niet zelfstandig wonen. De meeste mensen waarbij het fout ging gebruikten stollingsremmers, psychofarmaca, geneesmiddelen tegen diabetes en ontstekingsremmers zoals ibuprofen.

Op basis van vergelijkbaar onderzoek in de ons omringende landen, gaan artsen en wetenschappers tot nu uit van negentigduizend ziekenhuisopnamen per jaar als gevolg van verkeerd medicijngebruik.

Dit soort gegevens zijn zinvol om de effecten van de complementaire en alternatieve geneeskunde in breder perspectief te kunnen plaatsen; zo ver bekend worden er zelden tot nooit patienten opgenomen als gevolg van alternatieve behandelingen, die weinig bijwerkingen hebben. Een uitzondering vormen de fytotherapeutica. Bij het toedienen van plantenextracten of preparaten ontstaan soms bijwerkingen en interacties. Vooral de Chinese fytotherapeutica worden daarbij genoemd.

Bron: persbericht Volkskrant 2006

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.